Laatste stieren lopen door de straten van Pamplona

De stierenrennen in Pamplona zijn vandaag afgelopen. De achtste en laatste 'encierro' ging om acht uur van start met het loslaten van de zes stieren op de Cuesta de Santo Domingo in Pamplona.
door
Jelle
Leestijd 1 min.

Amper twee minuten en vijf seconden later waren de stieren al in de arena, de snelste tijd in de geschiedenis van de feesten van San Fermín. Vooral uit het buitenland komt er vaak kritiek op de stierenrennen. De stieren overleven het spektakel nooit, en ook bij de -vaak stomdronken- lopers vallen er regelmatig slachtoffers. Voor veel Spanjaarden is het echter een belangrijke traditie. Dat is ook te merken aan de mate van detail waarin de Spaanse krant El País het evenement beschrijft. Straat per straat wordt beschreven welk parcours de stieren afleggen en hoe snel de mensen lopen. Ook de veehouderij waar de stieren van afkomstig zijn -vandaag was dat Miura uit Sevilla- komt uitgebreid aan bod. Vanmorgen vielen er in elk geval geen noemenswaardige slachtoffers. Eén persoon werd afgevoerd, maar veel mensen kwamen wel ten val bij het binnenlopen van de arena.

Wie een iets luchtiger verslag van de festiviteiten wil, kan terecht op de Nederlandse satirische site De Speld. Waarom vallen er toch gewonden bij de stierenrennen, vragen zij zich af. Ligt het aan de hitte? Of toch eerder aan de "joelende idioten die door de straten rennen"?