Griekenland buigt voor Europese schuldeisers

Met een kort maar krachtige "Agreement" liet premier Charles Michel (MR) via Twitter aan de wereld weten dat er na zeventien uur onderhandelen een akkoord over Griekenland uit de bus gekomen is. Nu wacht de Griekse premier Tsipras de moeilijke taak om vergaande hervormingsvoorstellen heelhuids voorbij het parlement te loodsen.
door
Mare
Leestijd 2 min.

Welke hervormingen moet Griekenland doorvoeren?

"Gezien de nood om het vertrouwen herop te bouwen" na wekenlange frontale botsingen tussen Tsipras en de rest van de euroleiders, eisen deze laatste dat Griekenland nog voor woensdag een aantal hervormingen voor het parlement brengt.

Zo moet zowel de btw als de pensioenleeftijd omhoog, moet de onafhankelijkheid van het Griekse statistische bureau verzekerd worden, moet er een onafhankelijke fiscale autoriteit op poten gezet worden en moet er een mechanisme van quasi-automatische besparingen komen dat in werking treedt als de begrotingsdoelstellingen niet gehaald worden.

De Grieken hebben daarna nog een week om het justitieapparaat te reorganiseren en het opzetten van een nationaal fonds om zwakke banken te liquideren. Tegelijk moet er op 20 juli ook een voorstel liggen hoe de vriendjespolitiek in staatsinstellingen zal worden bestreden.

Op langere termijn wordt er gevraagd om liberaliseringen van de markt, een privatisering van de energiemarkt en rigoreuze hervormingen van de arbeidsmarkt.

Een andere opvallende maatregel is de oprichting van een garantiefonds waarin enkele Griekse overheidsactiva ter waarde van zo'n 50 miljard worden ondergebracht. Dat bedrag, dat onder de curatele van Europa zal staan, moet dienen om de herkapitalisatie van de Griekse banken terug te betalen. De overige helft zal ingezet worden om de schulden van het land af te lossen en te investeren in de economie.

Wat krijgt Tsipras in ruil?

Op het eerste zicht is dat niet bijster veel. Deze hervormingseisen zijn namelijk de basis om te beginnen aan de onderhandelingen over vers kapitaal voor Griekenland. Die onderhandelingen zullen onder meer gaan over een mogelijk financieringsplan van 82 tot 86 miljard euro. Ook zal er gekeken worden naar een mogelijke bankenbuffer van 10 tot 25 miljard zodat de banken opnieuw geopend kunnen worden.

De kredietverleners zouden eveneens een overbruggingskrediet van 12 miljard voorzien waarbij Athene de aflopende leningen bij de Europese Centrale Bank zou kunnen betalen.

Er zal niet gesneden worden in de Griekse schulden, maar er zou eventueel wel gekeken kunnen worden naar een spreiding van de terugbetaling.