Last call: expo's waarvoor je dringend op citytrip moet

Of je nu nog enkele vakantiedagen in de schuif hebt liggen, of er nog net genoeg hebt om een korte reis mee te maken: een citytrip met een flinke snuif cultuur is altijd een goed idee. Maar haast je, want voor je het weet zijn deze toptentoonstellingen voorbij.
door
Eldrid
Leestijd 1 min.

  • Woeste schoonheid - Londen
  • Foto firstVIEW

     

    Toen Alexander McQueen in 2010 overleed, was de hele modewereld in rouw. Het Londense Victoria & Albert Museum pakte dit voorjaar uit met de eerste en grootste retrospectieve in Europa van het werk van de controversiële Britse modeontwerper.

    Van de collectie waarmee hij in 1992 afstudeerde tot zijn allerlaatste ontwerpen uit 2010, ze passeren allemaal de revue in ‘Savage Beauty'. McQueens inspiratiebronnen waren legio, en gaan van de Victoriaanse gotiek over zijn Schotse roots tot de natuur, Atlantis en de Romantiek.

    Een bijzonder interessante tentoonstelling, maar haast je: op 2 augustus valt het doek.

    'Alexander McQueen: Savage Beauty' - Victoria & Albert Museum, Londen - 16 pond - nog tot 2 augustus

     

  • De wijde wereld - Milaan
  • AFP / GIUSEPPE CACACE

     

    De Italiaanse modehoofdstad is deze zomer het toneel van de 34ste wereldtentoonstelling, die rond alle aspecten van voeding draait. Zo'n 145 landen zetten in evenveel paviljoenen hun beste beentje voor, en dat op een oppervlakte van maar liefst 1 miljoen vierkante meter.

    Je proeft er van culturen uit alle windstreken, ook letterlijk. Met meer dan 150 restaurants, bars en eetkraampjes noemt de Expo zich graag het grootste restaurant ter wereld. Wat er tijdens het schranzen te zien valt? Vuurwerk, concerten, openluchtshows van Cirque du Soleil, tentoonstellingen en nog veel meer.

    De deuren van Expo Milano 2015 zijn nog elke dag open tot en met 31 oktober. Maar wie echt alles wil zien, rept zich best snel naar de luchthaven.

    Expo Milano 2015 - Milaan - dagticket: 39 euro - nog tot 31 oktober

     

  • Uitersten - Parijs
  • AFP/ STEPHANE DE SAKUTIN

     

    Het Paleis van Versailles en zijn tuinen zijn toonbeelden van de Franse architectuur, maar dat was buiten de Brits-Indiase kunstenaar Anish Kapoor gerekend. Voor zijn tentoonstelling ‘Kapoor Versailles' zaaide hij bewust chaos in de netjes getrimde bloembedden van de Zonnekoning.

    Zijn poging om een dialoog te creëren tussen de hedendaagse kunst en het nationale en met geschiedenis beladen instituut dat Versailles is, is meer dan geslaagd. In en rond het beroemde kasteel staan zes werken van Kapoor opgesteld, het ene al controversiëler dan het andere.

    Voor deze tentoonstelling heb je nog even tijd, en ze is bovendien gratis.

    'Kapoor Versailles' - Château de Versailles - gratis - nog tot 1 november

    (edl)