IN BEELD. South Carolina haalt omstreden vlag weg

In de Amerikaanse staat South Carolina is bij het parlement onder luid gejuich de controversiële 'confederate flag' weggehaald. Beide kamers van het Congres hadden daar deze week mee ingestemd. 
door
Eldrid
Leestijd 1 min.

John Moore/Getty Images/AFP

John Moore/Getty Images/AFP

 

De vlag is altijd al omstreden geweest, maar veel Amerikanen willen er vanaf nu blijkt dat Charleston-schutter Dylann Roof ermee dweepte. De 21-jarige blanke man schoot vorige maand negen zwarten dood in een kerk. Achteraf doken foto's op van Roof die met de 'confederate flag' zwaait en de Amerikaanse vlag in brand steekt.

John Moore/Getty Images/AFP

John Moore/Getty Images/AFP

 

De controversiële vlag werd in de negentiende eeuw gebruikt door elf zuidelijke Amerikaanse staten. Zij scheidden zich in 1860 af van de rest van de VS uit protest tegen het verbod op slavernij. Het ging onder meer om North en South Carolina, Texas, Mississippi en Florida. De onafhankelijkheidsverklaring van die Geconfedereerde Staten van Amerika leidde tot de Amerikaanse Burgeroorlog, waarna de elf staten opnieuw deel uitmaakten van de VS.

John Moore/Getty Images/AFP

 

Volgens tegenstanders van de 'confederateflag' is het een symbool van de Amerikaanseslavernij en de latere onderdrukking van zwarte Amerikanen. Voorstanders zeggen er echter de geschiedenis en de slachtoffers van de burgeroorlog mee te willen eren.