Een dag in het leven van MAS-directeur Marieke Van Bommel

door
Joris
Leestijd 3 min.

Van 19 tot en met 21 juni bezoeken de Reuzen van Royal de Luxe ‘t stad. Naar aanleiding daarvan heten reus Druoon Antigoon en zijn vriendinnetje Pallas Athena je welkom in het MAS. Voor 1 euro bezoek je er de vijfde verdieping. Misschien loop je er directeur Marieke Van Bommel tegen het lijf. Zij is sinds drie maanden directeur van het MAS. Maar wat doet een directeur in een museum eigenlijk? Dat vertelt ze in dit dagboek.

6.20 uur - Kopje thee om te ontwaken

Zoals bijna elke morgen wekt mijn zoontje Sep van tweeënhalf me. Hij wil me zo dringend om zijn voeten te verwarmen dat hij niet kan wachten tot de wekker is gegaan. Gelukkig vind ik vroeg opstaan niet erg. Samen drinken we alvast een kopje thee en worden we wakker.

8.10 uur - Wat een werkplek

Mijn partner Pieter is de deur uit en de ontbijttafel is opgeruimd. Hoog tijd om naar school te gaan. Vanaf de school fiets ik dwars door het centrum. Voor mij als nieuwkomer een prachtige manier om tijdens dit zomerse seizoen de stad te leren kennen. Het is nog elke dag bijzonder om het Eilandje op te rijden en daar het imposante MAS te zien. Wat een werkplek.

8.35 uur - Leuke uitnodigingen in de mailbox

Het postvak even doorkijken. Dat is dankzij mijn secretaris altijd up-to-date met vergaderstukken en leuke uitnodigingen. Zo is er deze keer de opening van een tentoonstelling in de Erfgoedbibliotheek en het afscheid van een Nederlandse collega-directeur. De Leuvense tentoonstelling Op zoek naar Utopia vraagt of ze ons topstuk het Afro-Portugees zoutvat in bruikleen krijgt.

9.30 uur - De ontwikkelingen binnen de etnografische musea

Het Europe Museum Project vroeg het MAS om mee te doen aan een onderzoek naar ontwikkelingen binnen de etnografische musea. Ik vind het fijn om het concept van het MAS toe te lichten. Ik geloof zeker dat het samenbrengen van de collecties een meerwaarde is. En dat het uiteindelijk ook voor meer bezoekers zorgt. Wat mij betreft een positieve boodschap om te vertellen.

11 uur - De Reuzen komen

Het ontwerpteam uit Istanbul gebruikt de hele dag de vergaderzaal voor de Europalia-tentoonstelling. Daarom houden we het wekelijkse MAS-stafoverleg in het altijd vrolijke atelier. Dat is de plek waar we creatieve workshops voor kinderen organiseren. Er hangen altijd prachtige knutselwerken. Tijdens ons werkoverleg bespreken we de lopende zaken binnen het MAS. Vandaag staan we extra stil bij de komst van de Reuzen.

11.22 uur - Voor 1 euro naar verdieping +5: Wereldstad

Tijdens het reuzenweekend van 19 tot en met 21 juni 2015 brengen we in het MAS de +5: Wereldstad extra onder de aandacht. Dat verwijst naar de vijfde verdieping die zich concentreert op het thema 'Wereldstad', met collecties over hier en elders. Op die verdieping staan ook de historische reuzen van Antwerpen. Drie dagen lang is er een extra balie in de wandelboulevard. Zo kan je voor 1 euro een kijkje in de zaal nemen. Als extraatje verplaatsen we de botten van Druoon Antigoon naar dezelfde verdieping. Ik zag de reuzen nog nooit live en verheug me er bijzonder op.

12.30 uur - Plannen voor vijf jaar MAS bespreken

Samen met een collega van communicatie haal ik een stokbroodje rosbief. Ondertussen bespreken we de plannen voor het vijfjarige bestaan van het MAS in 2016.

13 uur - Luc Tuymans in het MAS

Met het broodje nog in mijn hand ga ik naar een expo-vergadering over de tentoonstelling van Luc Tuymans. Die zijn we volop aan het voorbereiden. Vandaag kijken we vooral naar de voorbereidingsplanning. De bedoeling is dat de tentoonstelling na het MAS op reis gaat. Mijn voorganger Carl de Pauw is curator. Het is een goed moment om hem even te zien en wat snelle vragen te stellen.

14.45 uur - Drie maanden directeur van het MAS

Op de fiets naar Den Bell voor een overleg met de coördinator van de musea. Een goed moment om even te kijken hoe het gaat in de nieuwe job. De eerste drie maanden zijn alweer voorbij. Wat gaat dat snel. Ik verbaas me nog elke dag en heb nog wel 100 vragen en dingen te ontdekken over de collectie maar ook over hoe ik wegwijs wordt binnen de stedelijke organisatie.

16.40 uur - Een ijsje hebben we verdiend

Snel het kleintje van school halen en horen of hij ook zo'n drukke dag had. Een ijsje hebben we nu toch wel verdiend. En die onbeantwoorde mailtjes … Ach, die doen we vanavond wel.

Meer info