Wint Chili zijn eerste Copa América op eigen bodem?

Kevin
Leestijd 3 min.

Het koren is van het kaf gescheiden en we kennen de finalisten van de Copa América. Gastland Chili zal zaterdag in het historische Estadio Nacional Julio Martínez Prádanos een gooi doen naar zijn eerste Zuid-Amerikaanse kampioenentitel tegen favoriet Argentinië. De Argentijnen zijn echter ook gebrand op de overwinnig, aangezien het al 22 jaar geleden is dat ze nog eens een titel op hun palmares mochten schrijven. Beide ploegen bewezen al dat ze met recht en rede in de finale staan, dus het belooft een zinderende wedstrijd te worden.

Vooral Argentinië zette zijn titelambities in de verf tijdens de halve finales. La Albiceleste schoof Paraguay met kinderlijk gemak aan de kant met een 6-1 overwinning. Eventjes leek het dezelfde kant uit te gaan als in de groepsfase, toen La Albirroja terugvochten naar 2-2 na een 2-0 achterstand tegen Argentinië. Door goals van Rojo en Pastore keek Paraguay na nauwelijks een half uur weer aan tegen een dubbele achterstand, maar Lucas Barrios trapte net voor rust nog een knappe aansluitingstreffer tegen de netten.

De woorden van Gerardo Martino in de kleedkamer lijken hun effect te hebben bereikt, want La Albiceleste ontbond eindelijk zijn duivels in de tweede helft. Ángel Di Maria, die een onbeduidend seizoen achter de rug heeft, werkte meteen na de pauze knap af op aangeven van Pastore. Vijf minuten later rolden Messi en Pastore de voltallige Paraguayaanse verdediging op en Di Maria twijfelde niet voor een leeg doelkader. Na zijn doelpunten trapte de 27-jarige middenvelder van Manchester United nog een knappe voorzet op het hoofd van Agüero, die zo de 5-1 op de bordjes zette. Invaller Higuaín legde zeven minuten voor het fluitsignaal, na een typische actie van Messi, de eindstand vast.

Argentinië bolwerkte dus zes goals zonder dat de naam van Lionel Messi op het scorebord verscheen. Toch lijkt dat geen reden voor paniek. De vlo had een aandeel in elk doelpunt en de Paraguayaanse verdediging werd meermaals helemaal uitgespeeld door Messi en de zijnen. Bovendien liet bondscoach Martino verstaan dat Messi geen doelpunten nodig heeft om gelukkig te zijn.

Bij de Chilenen is er ook geen gebrek aan goals, al was hun halve finale iets ingetogener dan die van Argentinië. La Roja moest het opnemen tegen Peru, de grote verrassing van het toernooi. De Peruanen toonden zich al strijdvaardig tijdens de groepsfase en verschalkten nadien Bolivia met 1-3. Diezelfde strijdvaardigheid zou Peru zuur opbreken tegen Chili. Na twintig minuten kreeg Zambrano rood nadat hij een bal iets te fel wegstampte en zo ook de rug van een tegenstander raakte. De uitsluiting was misschien iets te streng, maar dat nam niet weg dat Los Incas de klus met tien moesten klaren.

Op slag van rust belandde een voorzetschot van Alexis Sánchez tegen de paal, maar de bal viel in de voeten van Eduardo Vargas, die de bal voorbij Gallese rolde. Na de koffie trok Peru, ondanks hun numerieke nadeel, sterk van leer. Op het uur kwam Advincula met een knappe voorzet, die tussen de eigen palen werd getrapt door een onfortuinlijke Medel. Chili liet zich echter niet uit het lood slaan. Vijf minuten later dook Vargas weer op met een heerlijke pegel om de Chileense voorsprong te herstellen. 2-1 was ook meteen de eindstand, waardoor Chili de borst mag natmaken voor zijn eerste finale sinds 1987.

Uiteindelijk speelt de finale zich af tussen de twee beste teams van het toernooi, maar historisch gezien zijn ze niet aan elkaar gewaagd. In 85 ontmoetingen sinds 1910 trok Chili slechts zes keer aan het langste eind, terwijl de Argentijnen 57 keer wonnen. Bovendien pronkt La Albiceleste met 14 eindoverwinningen in de Copa, terwijl Los Rojos nog nooit de beker in de lucht mocht steken. Als de Chilenen daar verandering willen brengen, is dit dé kans bij uitstek. Met een grote lading talent in de rangen en de finale in eigen huis, is dit een afspraak met de geschiedenis voor Chili.