Strijd tegen radicalisering wordt opgevoerd

door
Matthias
Leestijd 1 min.

De Kamercommissie Justitie heeft een aantal maatregelen goedgekeurd waarmee de regering de strijd tegen radicalisering en terrorisme wil opdrijven. Zo wordt de mogelijkheid om de Belgische nationaliteit af te nemen verruimd.

De wetswijzigingen maken deel uit van de twaalf maatregelen die de regering-Michel aankondigde na de antiterreuroperatie in Verviers. De tekst breidt de lijst van terroristische inbreuken uit waarvoor telefoontap mogelijk is en maakt het onder meer mogelijk om mensen te bestraffen die naar het buitenland afreizen met terroristische doeleinden.

De ingreep die het meest in het oog springt, is het afnemen van de Belgische nationaliteit van iemand met de dubbele nationaliteit die voor terroristische inbreuken wordt veroordeeld. De afname is nu al mogelijk binnen de tien jaar nadat iemand onze nationaliteit heeft verkregen. Door het nieuwe wetsontwerp komt die termijn nu te vervallen.

Op de oppositiebanken stelden Hans Bonte (sp.a) en Stefaan Van Hecke (Groen) dat de maatregel vooral een hoge symboolwaarde heeft.