De Copa América barst nu echt los!

door
Kevin
Leestijd 4 min.

De groepsfase van de Copa América, 's werelds oudste en minst voorspelbare landencompetitie in het voetbal zit er weer op. Uitgenodigde landen Mexico en Jamaïca zijn net als de lokale deelnemers Venezuela en Ecuador uitgeschakeld en moeten nu toekijken hoe het de overgebleven teams vergaat. Van de vier kwartfinales steekt er eentje bovenuit: Argentinië – Colombia op zaterdag. Twee grootheden uit de Spaanse Primera División, Lionel Messi van Barcelona en James Rodriguez van Real Madrid, nemen de handschoen dan weer op.

Colombia heeft echter veel geluk gehad om de kwartfinales te bereiken. Na verlies tegen Venezuela, winst tegen Brazilië en een brilscore tegen Peru, hadden Los Cafeteros hun lot niet meer in eigen handen. Venezuela had genoeg aan een gelijkspel tegen Brazilië om door te stoten, maar de Goddelijke Kanaries hadden geen zin om in de kaarten van hun noorderburen te spelen. De Venozolanen verloren bijgevolg en moesten afdruipen.

Tegenstander Argentinië bracht het er beter vanaf in de groepsfase. Na een gelijkspel tegen Paraguay, versloegen de Albicelestes hun eeuwige rivaal Uruguay en invité Jamaica om de eerste plaats in groep B vast te leggen, hoewel het niet altijd vol overtuiging was. Sterspeler Lionel Messi lijkt zijn recordbrekende prestaties van bij Barcelona nog altijd niet te kunnen herhalen bij Argentinië. Zijn collega Sergio Agüero lijkt zich beter in het toernooi te voelen en kwam al twee keer tot scoren, waaronder de beslissende goal tegen Uruguay.

Veel Colombiaanse spelers zijn echter ook niet op het appel. Radamel Falcao kon tot dusver zijn teleurstellend seizoen bij Manchester United nog niet doorspoelen op de Copa América. De teller van James Rodriguez, op het wereldkampioenschap nog topscorer, staat voorlopig ook op nul. Goalgetter Carlos Bacca mag bovendien niet eens aan de aftrap verschijnen, nadat hij twee matchen geschorst werd voor een charge op Neymar. De enige Colombiaan die tot nu toe een bal tegen de netten kon prikken, is Jeison Murillo. De verdediger van Inter gaf al aan uit te kijken naar de confrontatie met Messi, maar bracht ook aan dat ze zeker moeten opletten voor de andere Argentijnen.

Daarmee heeft hij overschot van gelijk, want de Albicelestes zijn gebrand op de Copa América. Het is al 22 jaar geleden dat Argentinië nog eens aan de haal ging met de beker. Angel Di Maria, die op clubniveau al alles gewonnen heeft, liet weten dat hij al zijn trofeeën zou omruilen voor een prijs met Argentinië. Als beste speler van zijn generatie zou het trouwens doodzonde zijn voor Messi als hij zijn land niet aan een prijs kan helpen. Argentinië zou het zwalpende Colombia dus aan de kant moeten schuiven voor een plaatsje in de halve finale tegen Brazilië of Paraguay.

De Brazilianen nemen het zaterdag op tegen Paraguay, zonder sterspeler Neymar. Die werd vier matchen geschorst na zijn opstootje na de verloren match tegen Colombia. Paraguay heeft nog niet verloren dit toernooi en realiseerde al een knappe comeback tegen Argentinië. Los Guaranies zullen ongetwijfeld willen profiteren van de afwezigheid van Neymar.

Tijdens de groepsfase gingen er stemmen op dat niet alle ploegen even overtuigend voetbalden. Een ploeg die daar zeker geen last van heeft, is gastland Chili. La Roja scoorde maar liefst 10 keer en is zo goed voor één vierde van alle doelpunten op het toernooi. Vidal, de patron op het Chileense middenveld, kwan nog onder vuur te liggen na een dronken auto-ongeval, maar speelde gewoon mee tegen Bolivia.

Chili nam het vannacht al op tegen recordhouder en huidig kampioen Uruguay. La Roja won de bikkelharde strijd, dankzij een goal van Mauricio Isla in de laatste tien minuten. Uruguay speelde toen al een tijdje met tien, nadat Cavani tegen een tweede gele kaart aankeek na een vreemd stukje toneel van Gonzalo Jara. La Celeste eindigde de wedstrijd zelfs met negen, na een drieste tackle op Alexis Sanchez. Chili zit in bloedvorm en lijkt klaar voor zijn eerste titel op de Copa América.

De kwartfinale die overblijft is Bolivia – Peru. Ondanks de pandoering tegen Chili eindigde Bolivia, net als Peru, tweede in hun groep. Het scoreloos gelijkspel tegen Mexico en de 2-3 tegen Ecuador waren genoeg om door te stoten. Peru kwam dusver slechts twee keer tot scoren, eentje in het verlies tegen Brazilië en een beslissende goal van Pizarro tegen Venezuela. Hun wedstrijd tegen Colombia eindigde ook zonder doelpunten.

Het mag duidelijk zijn dat de overgebleven teams uit een ander vaatje moeten tappen als ze de eindoverwinning in de wacht willen slepen. Maar wie de grilligheid van de Copa América kent, weet dat alles mogelijk is.