Rusland stelt de maanlanding in vraag en opent een onderzoek

door
Roald
Leestijd 1 min.

Rusland heeft aangekondigd dat het onderzoek gaat doen naar de Amerikaanse maanlandingen. In een opiniestuk dat in de Russische krant Izvestia verscheen, schrijft Vladimir Markin, een woordvoerder van de overheid, dat een dergelijk onderzoek nieuwe inzichten in de historische ruimtereizen kan verschaffen.

Markin zou de verdwijning van de originele beelden van de maanlanding in 1969 willen onderzoeken en de verblijfplaats van de moon rock, die terug naar de Aarde werd gebracht, willen achterhalen.

"We beweren niet dat ze niet naar de maan gevlogen zijn en er gewoon een film over maakten, maar al deze wetenschappelijke en culturele artefacten zijn deel van de erfenis van de mensheid en hun spoorloze verdwijning is een gezamenlijk verlies. We willen met het onderzoek achterhalen wat er is gebeurd," schreef Markin.

Het is onwaarschijnlijk dat NASA wakker zal liggen van het onderzoek. In 2009 gaf de organisatie zelf al toe dat het de originele opnames van de eerste maanlanding had gewist tezamen met 200.000 andere tapes. NASA heeft echter herstelde kopieën gemaakt van de landing met opnames van andere bronnen zoals CBS News. De organisatie zegt dat de herstelde opnames van een betere kwaliteit zijn dan degene die oorspronkelijk verdwenen.