We eten niet meer samen

door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Ooit was het avondmaal een heilig familiemoment. Maar volgens een Britse studie is die traditie naar de vaantjes. Al lijkt het in België niet zo'n vaart te lopen. 

Volgens een Britse studie bij meer dan 2.000 volwassenen is het erbarmelijk gesteld met onze voedingsgewoonten. Maar liefst één op de vijf ondervraagden zeggen dat ze nooit nog samen tafelen met de rest van het gezin. «Dat zijn heel drastische cijfers», zegt Charlotte De Backer, docente in de communicatiewetenschappen aan de UA en gespecialiseerd in eetgewoontes en sociaal gedrag. «Ik kan gelukkig zeggen dat het in België nog niet zo erg gesteld is.»

Dat beaamt VUB-socioloog Ignace Glorieux. «We spenderen minder tijd aan ‘s avonds gezellig met het gezin eten, maar dat verschil is niet zo spectaculair als in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en de Scandinavische landen», legt Glorieux uit aan Metro. «In die landen kopen mensen geregeld een broodje om dat al wandelend op te smikkelen. Dat gebeurt bij ons veel minder, wij gaan eerder naar een bistro of op restaurant. Wij hechten duidelijk meer belang aan goed koken en lekker eten, en zijn minder tuk op gemaksvoedsel.»

Drukke agenda's

Vanwaar komt bij ons dan die langzame teloorgang van het gezamenlijke avondmaal? Volgens De Backer vreet het gebruik van media aan onze tijd. «Je hebt maar 24 uur in een dag. Als je voortdurend op Facebook zit, op je smartphone tokkelt of naar televisie kijkt, is het niet onlogisch dat er gesnoeid wordt in maaltijden.»

Daarnaast wijst ze op de individualisering en het feit dat de jeugd actiever geworden is. «Het wordt alsmaar moeilijk om de agenda's van ouders en kinderen naast elkaar te leggen.» Mensen willen wel samen tafelen, maar dat is in de praktijk niet altijd mogelijk. Dat is niet toevallig ook de belangrijkste conclusie van een studie van Iliv. Uit een rondvraag bij meer dan 4.000 Belgen blijkt dat acht op de tien ‘s avonds wel samen wil eten, maar slechts 27% slaagt daarin (zie grafiek).