Je bankkaart maakt je dik, en zes andere bizarre redenen waarom we bijkomen

door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

De helft van alle Belgische vrouwen is te dik. Dat werd nog niet zolang geleden werd bekendgemaakt. Tegen 2030 zouden zelfs negen op tien Belgische volwassen vrouwen lijden aan overgewicht. We worden dus steeds dikker. Verrassing: dat komt niet alleen door wat we eten. 

1. Geluidsoverlast

Mensen die in een drukke straat wonen, kunnen het lawaai van het verkeer gebruiken als excuus voor hun overgewicht en lovehandles. Wetenschappers van het Karolinska Instituut uit Zweden kwamen te weten dat mensen die blootgesteld worden aan extreem veel geluidsoverlast van auto's, bussen, treinen of trams, 50% meer kans lopen op overgewicht. Door al dat geluid slaap je immers minder vast en maakt je lichaam meer stresshormonen aan. Uiteindelijk zorgt dit voor een verhoogd vetpercentage rond de buik.

2. Te weinig zonlicht

Een gebrek aan vitamine D kan leiden tot gewichtstoename. Dat blijkt uit een Schots onderzoek aan de universiteit van Aberdeen bij 3.100 vrouwen. "Gebrek aan zonlicht beïnvloedt het hormoon leptine dat ons vertelt wanneer onze maag vol is. Bij weinig zonlicht worden we daarom gedwongen om meer te eten", legt professor Helen MacDonald uit.

3. Eten kopen met je bankkaart

Als je eten betaalt met een bankkaart, ben je meer geneigd om ongezond eten te kopen zoals chips, ijsjes en andere snacks. Wanneer je met cash afrekent, plan je meestal je aankopen al van tevoren. Dat zegt David Just, een Amerikaanse professor in de gedragseconomie aan de Cornell University.

4. Tussendoortjes

Tussendoortjes en willekeurige vreetbuien zijn ongezonder dan gedacht. De reden? Door regelmatig te eten geraakt je spijsvertering in de war. Als je met andere woorden op willekeurige momenten naar tussendoortjes grijpt, zal je lichaam het vet opslaan in de buik en in de lever.

5. Te veel slaap

Te lang slapen is ook slecht voor de lijn. Dat beweren Canadese onderzoekers. Zes jaar lang bestudeerden ze de slaaptijd en het gewicht van 276 volwassenen. Mensen die negen tot tien uur per nacht sliepen, kwamen in die tijd 1,6 kilo meer bij dan de personen die zeven tot acht uur per nacht sliepen. De hoofdonderzoeker Jean-Philippe Chaput geeft wel toe dat er geen duidelijke fysieke verklaring is voor dit fenomeen. Maar slapen gedurende langer perioden kan wel gekoppeld worden aan depressie en werkloosheid, wat zelf risicofactoren zijn voor obesitas.

6. Extravert zijn

Uit een onderzoek bij zo'n 30.000 Japanners blijkt dat sociale, extraverte mensen vaak dikker zijn dan mensen die terughoudend of verlegen zijn. Waarom dit het geval is, blijft nog een raadsel.

7. Te snel eten

Je eten snel naar binnen schrokken, vergroot de kans op overgewicht. Griekse wetenschappers van het Laiko General Hospital lieten enkele proefpersonen 300 milliliter ijs wegwerken. Sommigen kregen een halfuur de tijd om het ijsje op te eten, anderen moesten het zo snel mogelijk oplikken. Uit de resultaten blijkt dat de mensen die snel aten, minder van de hormonen PYY en GLP-1 aanmaakten. Die stoffen worden geassocieerd met een gevoel van verzadiging. De onderzoekers besloten dat snelle eters minder snel verzadigd zijn, waardoor ze meer eten en dus automatisch zwaarder worden.