8 fouten met zonnecrème die je wellicht maakt

door
Roald
Leestijd 3 min.

We weten allemaal dat we niet zonder zonnebrandcrème in de zon mogen zitten, want dat dat het risico op huidkanker en vroegtijdige huidveroudering serieus verhoogt. Bovendien bleek uit een nieuwe Australische studie dat het dagelijks gebruik van zonnebrandcrème het verouderingsproces van de huid kan vertragen. Toch maken veel mensen nog dure fouten. De grootste is zich niet insmeren wanneer de zon door de wolken komt piepen, maar er zijn nog fouten, die minder bekend zijn en die ook jij nog kan maken.

Je hebt al drie jaar dezelfde fles

Als het gaat om zonnebrandcrème doet de vervaldatum er echt toe. De actieve ingrediënten in zonnebrandmiddelen kunnen aan kracht inboeten na verloop van tijd wat betekent dat ze minder effectief beschermen. Een open fles kan na een tijdje ook besmet geraken met ziektekiemen. Mensen lezen de voorgestelde bewaarcondities op de fles niet waardoor ze blootgesteld wordt aan te hoge temperaturen. Daardoor gaat de effectiviteit achteruit.

Je rekent op de SPF in je make-up

Het klinkt handig, make-up die tegelijk dienst doet als zonnebrandcrème, maar dat betekent niet dat het ook werkt. Een van het problem draait rond hoeveelheid. Je krijgt niet dezelfde hoeveelheid beschermende middelen op je gezicht met een twee-in-één crème.

Je gebruikt te weinig

Als het gaat over zonnebrandcrème is meer altijd beter. Maar in de realiteit gebruiken we niet genoeg waardoor de crème niet aan zijn volledige beschermende potentieel kan voldoen. Wat genoeg is, is niet echt duidelijk. Gebruik gewoon genoeg om de huid gelijkmatig te bedekken en in te masseren. Als je twijfelt, smeer je beter meer op je huid.

Je smeert je aan het begin van de dag in, maar daarna niet meer

Als je je insmeert, is dat goed voor maximum twee uur. De huid verbruikt de werkzame stof in de zonnebrandcrème wat betekent dat er op een bepaald moment geen meer is. Zweten en zwemmen zorgt ervoor dat de zonnebrandcrème nog sneller verdwijnt dus moet je overwegen om je elk uur in te smeren en je mag niet vergeten om de crème even in te laten dringen in de huid want als je meteen het water induikt, is het er zo weer af.

Je gebruikt zonnebrandcrème die tegen water kan

Dat bestaat eigenlijk niet. Tijdens een recente studie bleek dat zonnebrandcrème hoogstens 40 tot 80 minuten waterbestendig is. Daarna moet je opnieuw smeren.

Je gebruikt het alleen tijdens zonnige dagen

Op een bewolkte dag is het niet vanzelfsprekend om jezelf in te smeren, maar het is niet omdat je de warmte van de zon niet voelt of omdat je ze niet kan zien, dat ze geen schade toebrengt aan je huid. UV-stralen dringen door nevel en mist en je kunt gemakkelijk verbranden zonder zonnebrandcrème. De straling is onzichtbaar maar dat betekent niet dat ze er niet is.

Je geeft veel geld uit aan een crème met hoge factor

Veel dermatologen raden aan om een zonnebrandcrème met factor 30 te dragen en dat zou dus betekenen dat een met factor 60 twee keer zo goed is of twee keer zolang duurt. Dat is niet waar. Een crème met factor 30 zal 96% van de straling blokkeren en hoe hoger je gaat, hoe kleiner het verschil wordt. Er is geen enkele manier om 100% van de zonnestralen te blokkeren.

Je rekent alleen op zonnebrandcrème om je te beschermen tegen de zon

Zonnebrandcrème beschermt je niet volledig tegen de stralen van de zon. Je kan best nog een hoed, zonnebril en beschermende kledij dragen tijdens de uren dat de zon het meest intens schijnt.