17-jarige student vindt oplossing voor ziekteverspreiding in vliegtuigen

door
Hans
Leestijd 1 min.

Heeft u ook weleens schrik om besmet te raken tijdens een urenlange vlucht? De Canadees Raymond Wang heeft een systeem ontworpen dat de luchventilatie in vliegtuigen optimaliseert. Het zou ervoor zorgen dat de kans op ziektes met 55 procent vermindert.

Dodelijke ziektes zoals SARS en de vogelgriep zijn uiterst besmettelijk en daarbij ook nog eens overdraagbaar via lucht. Op kleine ruimtes waarin vele mensen bij elkaar zitten, zoals vliegtuigen, kunnen sommige bacteriën zich dan ook makkelijk verspreiden. Bovendien is de luchtventilatie in vele vliegtuigen al bij al beperkt.

Daar heeft de 17-jarige Wang iets op gevonden. Voor de 'Intel International Science and Engineering Fair', een internationale wetenschapswedstrijd voor studenten, ontwikkelde hij een nieuw en efficiënt ventilatiesysteem voor vliegtuigen. De student uit Vancouver won ermee de eerste prijs en een bijhorende 75.000 dollar.

Wang's innovatie zou de luchtstroom met 190% verbeteren. Bovendien zou de installatie amper 1 dag in beslag nemen en helemaal niet duur zijn. Het principe is ook vrij eenvoudig: de nieuwe ventilatie zou de luchtstroom zodanig ombuigen dat er 'muren' van lucht ontstaan voor iedere individuele passagier. Aldus ontstaan er als het ware persoonlijke 'ademzones', en deze zouden aanzienlijk de kans op ziekteverspreiding via de lucht verminderen.

Voor zijn briljante idee gaat de Canadese student alvast een patent aanvragen en daarnaast ook vliegtuigbouwers contacteren.

ISEF