Waarom verliefde mensen net dronken zijn

door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Beyonce sloeg met haar nummer 'Drunk in Love' de spijker op de kop. Verliefd zijn heeft namelijk hetzelfde effect als een avond te diep in het glas kijken. "De gelijkenissen zijn opvallend", klinkt het. 

Volgens onderzoekers van de universiteit van Birmingham heeft dit verschijnsel te maken met oxytocine, ook wel het 'knuffelhormoon' genoemd. Dat hormoon komt niet alleen vrij als we verliefd zijn, maar zorgt ook voor een sterkere band tussen de moeder en haar baby. Zelfs als we ons geliefde huisdier aaien, komt het knuffelhormoon vrij.

Net als het drinken van twee glazen wijn, maakt ocytocine onzelfzuchtig, hartelijk, meelevend en ben je sneller geneigd om mensen te vertrouwen. Maar er zijn ook nadelen verbonden aan het hormoon. Want net omdat je meer relaxed bent, ervaar je minder snel angst en word je jaloerser, arroganter en zelfs agressiever. "Uit ons onderzoek blijkt dat alcohol en oxytocine dezelfde effecten hebben. Ze richten zich op verschillende receptoren in de hersenen, maar leiden tot gelijkaardige gevoelens en acties", legt Dr. Ian Mitchel van het departement Psychologie uit.

Volgens de wetenschapper verklaart dit fenomeen ook waarom we op een eerste date graag van een glaasje alcohol nippen. Enerzijds wil men zo de gevoelens van verliefdheid opwekken. Daarnaast krijg je op die manier de stress en zenuwen beter onder controle.

Het lijkt misschien vreemd dat een hormoon die gevoelens van genegenheid en vertrouwen oproept ook woede veroorzaakt, maar volgens Mitchell is het volkomen logisch. "Nieuwe mama's zijn als het ware geprogrammeerd om agressief uit de hoek te komen om hun kinderen te beschermen moest dat nodig zijn."

Het team heeft de bevindingen in het tijdschrift 'Neuroscience en Biobehavioural Reviews' gepubliceerd.