Hogeschool sluit twee dagen de deuren

De PXL Hogeschool uit Hasselt sluit vandaag en morgen de deuren. Niemand mag binnen, maar de lessen gaan gewoon door. «We moeten nadenken hoe het onderwijs er in de toekomst zou uitzien.»
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Concereet wordt de toegang tot de school ontzegd voor alle studenten en personeelsleden, maar het onderwijs en de dienstverlening moet doorgaan. Waar en hoe de lessen plaatsvinden, moesten de docenten en studenten zelf regelen. «Ik wou nagaan wat er gebeurt als je één element wegneemt uit de dagdagelijkse gewoonten. Hoe zouden mensen zich dan organiseren?», stelde Ben Lambrechts, algemeen directeur van de Hogeschool, zichzelf de vraag.

Blitzinitiatief

Doel van het sociaal experiment is inzicht krijgen in innovatieve mogelijkheden om de manier van lesgeven te veranderen. «De wereld is in verandering, en het onderwijs moet mee veranderen. We moeten nadenken hoe het onderwijs er in de toekomst zou uitzien.»

PXL lanceerde dit project met een heus schokeffect. De 9.000 studenten en personeelsleden werden amper drie weken geleden ingelicht. «We hebben bewust gekozen voor een blitzinitiatief», aldus Lambrechts. «We wilden zo weinig mogelijk ensceneren en zo veel mogelijk creatieve oplossingen stimuleren.»

Aanvankelijk leidde de haastige aankondiging van het project tot heel wat verontwaardiging en paniek. Met name het feit dat het experiment plaatsvindt vlak voor de examens, stuitte op kritiek. «In het begin waren er inderdaad veel mopperende studenten en docenten», erkent de directeur. «Maar de meeste zorgen zijn weggeëbt en er is een grote dynamiek en sterk teamwork in de plaats gekomen.»

Pop-up actie voor bevallingen

Volgens Lambrechts zijn er dan ook enkele mooie projecten uit de bus gekomen. Zo wordt er les gegeven in een rechtszaal door een rechter, werken docenten samen met ziekenhuizen en wordt er een pop-up actie opgezet voor vroedvrouwen. «We willen de studenten laten proven van de lucht in de bedrijfswereld.»

Daarnaast zullen een aantal lessen ook volledig digitaal plaatsvinden, via Skype of Blackboard. Desondanks gelooft de directeur niet dat digitaal leren de toekomst is. «Mensen hebben elkaar of een begeesterende professor nodig. Er zal dus altijd een goede balans nodig zijn tussen leren op afstand en het oldschool samenkomen.»

(ldc)