De zeven stappen naar emotionele stabiliteit

door
Online redactie
Leestijd 2 min.

In het leven is stabiliteit belangrijk, maar ook in je hoofd en werkomgeving is het essentieel. Veel begint bij je emoties onder controle kunnen houden. Deze zeven stappen brengen je al heel wat dichter.

Stap 1: Geloof in jezelf. Het lijkt vanzelfsprekend, maar het wordt onderschat. Heb een eigen mantra, zoals "Ik zal goede beslissingen nemen vandaag," en herhaal dat elke dag. Na een tijd zal je er zelf in geloven, en zullen anderen dat ook doen.

Stap 2: Zet realistische grenzen. Volwassen zijn betekent dat je weet wat voor jouw acceptabel is en wat niet. Wanneer je die grens bepaald hebt, verdedig hem en overschrijdt hem niet. Grenzen zijn belangrijk, want wanneer die gezet zijn zal ons karakter zich er ook naar vormen, waardoor je weerbaarder bent tegen onzin en drama. Ga er niet vanuit dat andere mensen je grenzen kennen, het is jouw taak om ze hen duidelijk te maken.

Stap 3: Leer pauzeren. Even rusten geeft je de tijd om na te denken hoe je best kan reageren. Al tel je even tot drie. Te snel spreken of reageren kan een negatieve impact hebben, en achteraf moet je dan de brokken lijmen. Maak nooit langetermijnbeslissingen als je emotioneel bent.

Stap 4: Blijf met je voeten op de grond, ook op je werk. Actief luisteren, en mensen bevestiging geven is belangrijk voor je ondergeschikten. Bescheidenheid is essentieel voor emotionele stabiliteit.

Stap 5: Leer uit je fouten. Fouten maken is menselijk, maar leer er uit. Erken wanneer je iets mis doet en denk na over hoe je het de volgende keer beter zal doen.

Stap 6: Zoek nieuwe vrienden (alleen als je vriendschap niet positief is). Iedereen groeit uit dingen, zoals kleren of speelgoed, maar dit telt ook voor relaties. Iedereen evolueert verschillend, en later kan je merken dat je toch niet zo veel gemeenschappelijk meer met elkaar hebt. Het is normaal dat vriendschappen veranderen. Maar dat telt ook omgekeerd, als een persoon zijn eigen weg uit wil gaan, laat hem dan.

Stap 7: Wordt verliefd om de juiste redenen. Als je jong bent, word je vaak verliefd puur om fysieke redenen. Maar we vergeten vaak dat gemeenschappelijke interesses veel verder gaan dan puur het fysieke, en zonder gemeenschappelijke interesses wordt het erg moeilijk om je relatie gezond te houden. Negeer negatieve signalen niet omdat iemand knap is, negatieve signalen blijven negatieve signalen.