Wil je gelukkiger, gezonder en intelligenter worden? Dan moet je enkel dit doen

door
Roald
Leestijd 3 min.

Wanneer er een productieve dag op onze agenda staat, dan zetten we de wekker meestal vroeg. We zijn geprogrammeerd om onze dagen te starten in de ochtend en te beëindigen wanneer de zon ondergaat.

We denken dat we productiever zijn als we vroeg opstaan, want zo luidt het spreekwoord ook. Als we een presentatie moeten geven of een examen moeten afleggen, staan we vroeger op om alles nog eens te overzien.

Wanneer mensen verwachten dat we met ons A-game komen, dan kiezen we altijd voor vroeg in plaats van laat. En het klinkt logisch in theorie, maar volgens een aantal wetenschappelijke studies zou uitslapen de beste manier zijn om je dag te beginnen.

Volgens de blog Life Evolver zijn er een aantal verschillende redenen waarom uitslapen een goed idee is.

Je krijgt niet voldoende slaap

Om het even welk niveau van ware productiviteit te bereiken, zullen artsen eerst een juiste hoeveelheid slaap voorschrijven. Maar hoeveel is dat? Volgens Clare Kittredge van Everyday Health, hebben de meeste volwassen mannen en vrouwen rond de acht uur slaap nodig om te kunnen werken. Slaap is belangrijk voor de mentale functies zoals alertheid, geheugen, stemming regeling en lichamelijke gezondheid.

Er zijn ook een aantal fysieke problemen zoals obesitas en diabetes die kunnen voortvloeien uit een gebrek aan slaap. Tenzij je dus elke avond echt vroeg gaat slapen, is de kans erg klein dat je voldoende slaap krijgt. Misschien toch eens overwegen om een uurtje langer te blijven liggen?

Hoe regelmatig je wakker wordt, is belangrijker dan hoe vroeg je wakker wordt

Hoewel veel succesvolle mensen leven volgens het principe "vroeg naar bed, vroeg opstaan" heeft het uur volgens Dr James B. Maas, de auteur van Power Sleep, niet echt invloed op dat succes.

"Het gaat eerder om het vaste ritme van slapen en opstaan," aldus Maas. Volgens Maas is slaapconsistentie meer waard dan het aantal uren dat we slapen. Tenzij je verplicht wordt om wakker te worden op een bepaald tijdstip voor je werk of les, meldt Life Evolver dat de specifieke tijd niet belangrijk is, maar de consistentie in je slaapcyclus is dat wel.

Je kan je geheugen verbeteren door te slapen

Volgens Life Evolver kun je door uit te slapen je lange-termijn geheugen, de organisatie van je geheugen en je leervermogen verbeteren. De REM-slaap, dat staat voor Rapid Eye Movement, is een fase in een slaapcyclus waarbij de hersenen dromen creëren en optimaal recupereren maar ook nieuwe informatie in het lange-termijn geheugen opslaan. Door onze wekkers elke ochtend vroeg te zetten, bezuinigen we op de hoeveelheid tijd die we doorbrengen in de REM-fase van de slaap.

Uitslapen verbetert je humeur en je energieniveaus

Volgens de blog Spark People, is van nature wakker worden de sleutel tot een meer verfriste en energieke dag. "Hoe moe je je voelt in de namiddag is meestal een direct gevolg van het moment waarop je wakker wordt," zegt Mike Kramer, de auteur van de blog.

Kramer legt uit hoe de vroege ochtend, aangespoord door de wekker en een kopje koffie, doorgaans zal leiden tot een kortstondig gevoel van alertheid, waarna je crasht rond 14:30.

De auteur stelt voor om de onvermijdelijke crash te voorkomen door de wekker uit de kamer te gooien en wakker te worden van nature.