Jonge ontwerpers om in de gaten te houden

door
Kevin
Leestijd 4 min.

Na zijn studies aan de Antwerpse Modeacademie stampte de Canadees Devon Halfnight Leflufy zijn eigen label uit de grond, waarvan hij de najaarscollectie begin deze maand tijdens de New Yorkse Fashion Weeks mocht voorstellen. De Fransman Eddy Anemian, 24 jaar, was nog student aan La Cambre toen hij de felbegeerde H&M Award in de wacht sleepte. Een gedroomde lancering in de modewereld. Intussen zit ook zijn stage bij het prestigieuze modehuis Dior erop.

 

Devon Halfnight Leflufy  

Van eigenwijze skater tot veelbelovende modetalent 

Het prille begin

Niets wees erop dat Leflufy voorbestemd was om in de mode te stappen. In een vorig leven in het verre Canada was hij vastbesloten om sleutelmaker te worden. Voordat hij begon aan zijn opleiding tot Fashion Designer, had hij zelfs nog geen enkel modemagazine in zijn handen gehad.

De Antwerpse Modeacademie

Tijdens zijn zoektocht naar een eigen identiteit belandde hij uiteindelijk bij de Antwerpse Modeacademie. Daar ontwikkelde hij een eigenzinnige kijk op fashion en beauty en gooide hij hoge ogen met zijn afstudeercollectie. De gemoedelijke sfeer en de rijke modegeschiedenis bleken de sleutel tot succes. «Ik was niet op zoek naar het grote geld maar naar the big creativity», liet hij zich ontvallen in een interview met De Standaard.

Zijn inspiratiebronnen

Leflufy staat bekend om de eigenwijs drukke patronen, contrasterende kleurencombinaties en de ietwat foute hiphop-

vibe die zijn mannencollecties kenmerken. En dat is niet zo verwonderlijk, als je weet dat hij als tiener een fervent skater was die regelmatig te vinden was op rave-party's. Leflufy speelt graag met contrast en matcht de commerciële, Amerikaanse cultuur met het grootste gemak met de ietwat sobere Belgische invloeden. Zijn collecties zijn het perfecte evenwicht tussen deze twee werelden.

Zijn grote voorbeelden

De kneepjes van het vak leerde Lefulfy van grootmeesters à la Ann Demeulemeester, Dries Van Noten en Walter Van Beirendonck. Zijn stage deed hij bij Walter van Beirendonck, wiens portret tot op heden nog steeds in zijn atelier schittert.

Zijn ultieme droom

Over zijn grote dromen en ambities houdt Leflufy de lippen stijf op elkaar. «Ik voel me een ontzettende gelukzak. Mijn leven is perfect zoals het nu is», klinkt het in een interview. Maar voor ons staat er alvast één ding vast: van deze Belgische Canadees hebben we het laatste nog niet gehoord.

 

Eddy Anemian

In de wieg gelegd voor haute couture

Het prille begin

«Al van kindsbeen af wist ik dat ik modeontwerper wilde worden. Ik heb altijd veel getekend en als kind keek ik naar defilés. Na de middelbare school kwam alles in een stroomversnelling terecht, toen ik toegepaste kunsten ging studeren. Ik raad het iedereen aan om vroeg te beginnen. De modewereld is erg veeleisend, je moet er al heel snel in geïnteresseerd zijn. Ik heb eerst design gestudeerd in Frankrijk en toen had ik het idee om naar La Cambre te komen.»

De jaren op La Cambre

«La Cambre is een internationale school met een erg goeie reputatie in de wereld van de Parijse modehuizen. Tijdens de defilés van juni kreeg ik een magazine van La Cambre in handen en ik stond versteld van het niveau en de creativiteit. Het leek me dan ook niet meer dan logisch om aan die school te gaan studeren.»

Zijn inspiratiebronnen

«De schilderkunst is mijn inspiratiebron. Ik heb veel visuele prikkels nodig voor ik aan een collectie begin. Elke designer begint trouwens met het maken van moodboards. Dat wil zeggen, veel beelden verzamelen en relaties creëren om er zin aan te geven. Ik gebruik schilderijen vooral voor mijn kleurenideeën. Daarom hou ik zo van het impressionisme en van het neoclassicisme van Ingres. Alles hangt af van het humeur van een collectie. Ik vertrek ook graag van mineralen en planten. Een landschap inspireert me soms meer dan een modefoto.»

Zijn grote voorbeelden

«Cristobal Balenciaga, de oprichter van het merk, is zeker een referentie voor mij. Ik hou van zijn architecturale benadering van kleding. Ook Raf Simons bewonder ik erg. Hij heeft een mannenmerk, hij heeft gewerkt bij Jil Sander en is nu art director bij Dior. Een mooi parcours. Bovendien belichaamt hij de moderniteit in de mode.»

Zijn ultieme droom

«Mijn eigen modehuis. Op het einde van mijn studies aan La Cambre heb ik de H&M Design Award gewonnen. Daardoor mocht ik in oktober een capsulecollectie lanceren. Dat waren mijn eerste stappen in de mode-industrie. Nu heb ik net een stage bij Dior afgerond en ik wil graag nog langs enkele andere modehuizen passeren. Op een dag wil ik mijn eigen merk te hebben. Nu is het daar niet het juiste moment voor. Iedereen wil wel iets voorstellen, maar de markt is daar niet groot genoeg voor. Mijn droom is de haute couture.»

Door Pierre Jacobs