Je kan nu met je smartphone weten of je HIV hebt op kwartier tijd

door
Hans
Leestijd 2 min.

Ontwikkelaars aan de universiteit van Colombia in New York hebben een nieuw en goedkoop apparaat uitgevonden dat de smartphone kan veranderen in een mobiel laboratorium dat als HIV en syfilis tester kan dienen. De onderzoekers hopen dat dit HIV-patiënten in afgelegen delen van de wereld kan helpen.

Het enige wat je nodig hebt is een druppel bloed en het apparaat dat aangesloten wordt op de smartphone. Hieronder kan je een filmpje zien van de hele procedure, die maar amper 15 minuten duurt. Het bloedmonster wordt op een plastieken collector geplaatst, die aangesloten is op een smartphone. Vervolgens start de patiënt de applicatie en drukt de knop omlaag om de stoffen die in de collector zitten te laten reageren met het bloed.

De 'sneltester' is een goedkoop en snel alternatief voor dure medische tests in ziekenhuizen. Maar de tester is voor 99,8% accuraat, met vergelijkbare tests die in Europa worden uitgevoerd. Geen harde diagnose dus, maar een quasi 100% te vertrouwen snel alternatief.

Sam Sia, universitair hoofddocent van de biomedische ingenieur aan de universiteit van Columbia, leidde het werk. "Het is echt een kwestie van leven en dood, want voor veel patiënten met HIV is het onmogelijk om gewoon naar de kliniek te reizen. Daar zouden zwangere vrouwen zich kunnen laten testen. Als hun bloed wordt getrokken krijgen ze pas de resultaten. Als ze niet behandeld worden voor HIV of syfilis, zullen deze ziektes op hun pasgeborenen overgedragen worden. Er is nood aan snellere en goedkopere hulp."

In Rwanda werden zo'n 100 patiënten onderzocht door de universiteit. Resultaten van zwangere vrouwen vormen het grootste gevaar voor het overdragen van SOA's aan hun ongeboren kinderen. De resultaten toonde dat het bijna net zo nauwkeurig is als reguliere labo tests.

De ontwikkelaars geloven dat voor de lange termijn het plan verrijkend is. Uiteindelijk willen de onderzoekers ook het testen van andere SOA's zoals herpes en hepatitis, maar ook infectieziekten zoals malaria of chronische ziekten zoals kanker en diabetes mogelijk maken. "Zolang deze ziekten kunnen worden gediagnosticeerd met behulp van bloedonderzoek,  de zogenaamde ELISA-tests, dan kunnen we deze repliceren. Deze tests dekken niet alles, maar het opent wel een breed scala aan omstandigheden.

"Ik denk dat deze technologie zeker het potentieel heeft om de gezondheidszorg te transformeren," zegt hoofdonderzoeker Sam Sia. Het duurde maar liefst tien jaar om het apparaat te maken. Het kost ongeveer 30 euro, een fractie van de prijs van de traditionele diagnostische apparatuur. In Europa kost dat makkelijk 20.000 euro. De onderzoekers zijn van plan een grootschalige klinische studie op te starten in de hoop de goedkeuring van de Wereldgezondheidsorganisatie te krijgen voor het gebruik van de tester in ontwikkelingslanden.