Knuffelhormoon gaat dronken gedrag tegen

door
Kevin
Leestijd 2 min.

Oxytocine, ofwel het knuffelhormoon, is een hormoon dat vrijkomt bij positief sociaal contact en seksuele opwinding. Het speelt een belangrijke rol bij vriendschappen, romantische relaties en seksualiteit, maar onderzoekers van de Universiteit van Regensburg uit Duitsland en Universiteit van Sydney in Australië hebben nog een ander opmerkelijk effect van het hormoon ontdekt.

De studie onderzocht het effect van oxytocine bij dronken ratten. De ratten werden opgedeeld in drie groepen. Eén kreeg niets, de ander kreeg alcohol en de derde kreeg alcohol en oxytocine. De ratten moesten nadien testen uitvoeren om aan te tonen dat ze nuchter zijn. Het knaagdier dat een glaasje ophad en het knuffelhormoon kreeg, slaagde, net als de geheelonthouder, met vlag en wimpel. De rat die enkel alcohol kreeg faalde en was nauwelijks in staat normaal te bewegen.

"De oxytocine verhinderde dat de alcohol een effect had op de delen van de hersenen die, onder invloed van alcohol, verantwoordelijk zijn voor dronken gedrag", liet de studie optekenen in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Alcohol verslechtert de coördinatie door de werking van de hersendelen die instaan voor fijne motoriek te beperken. Oxytocine voorkomt dat effect bij ratten, zodat we geen verschil meer merken tussen dronken ratten en hun nuchtere soortgenoten. Het is een opmerkelijk resultaat", zegt Michael Bowen van de Universiteit van Sydney. De onderzoekers willen nu op zoek gaan naar de effecten van oxytocine bij mensen met een glaasje te veel op.

"Eerst moeten we zoeken naar een manier om genoeg oxytocine in de hersenen te krijgen. Als we daarin slagen, vermoeden we dat we ervoor kunnen zorgen dat spraak en motoriek niet afnemen na veel alcoholgebruik", legt Bowen uit. "Een dosis oxytocine gaat er echter niet voor zorgen dat alcohol sneller je bloedsomloop verlaat", waarschuwen de wetenschappers.

Voorgaande studies hebben al aangetoond dat oxytocine zowel bij mensen als bij ratten ervoor zorgt dat de drang naar alcohol en de totale alcoholconsumptie afneemt. Onderzoekers hopen met hun onderzoek naar oxytocine en dronkenschap nieuwe manieren te vinden om alcoholisme te behandelen.