Metro doet het zonder vlees

Samen met een recordaantal van 44.000 enthousiaste deelnemers nemen drie redactrices van Metro deze vastenperiode deel aan Dagen Zonder Vlees. Of het hen lukt, lees je de komende weken hier.
door
Liesbeth
Leestijd 3 min.

«Al een paar jaar ben ik een overtuigd flexitariër. Mijn afkeer voor grote hoeveelheden vlees is me met de paplepel in gegoten. Als piepkleine uk kreeg ik al obscure groenteburgers en ietwat smakeloze tofoeblokjes voorgeschoteld», aldus redactrice Mare, die met volle moed naar de komende 35 dagen kijkt.

Culinaire ontdekkingstocht

«In de loop der jaren werden de ouders –en bijgevolg ook ikzelf- iets gematigder in die overtuiging. Veggiedagen werden afgewisseld met vleesdagen, al maak me je alles behalve blij met een stevige steak of een ongelimiteerde hoeveelheid spareribs. Een gevarieerde en vooral smaakvolle vegetarische maaltijd blijft echter een uitdaging. Deze Veertig Dagen Zonder Vlees draaien voor mij rond het ontdekken van nieuwe smaken en gerechten. Wie weet bekeer ik me dan wel definitief tot het rijk der vegetariërs.»

Van een heel ander kaliber dan weer is Liesbeth. «Eerlijk is eerlijk, 40 dagen lang geen vlees eten is een echte uitdaging voor de Bourgondiër in mij. Een steak met bearnaisesaus, een kip aan ‘t spit of een wilde eendenborst, daar kan je mij gelukkig mee maken. Waarom dan toch deze uitdaging aangaan? Om culinaire horizonten te verkennen, de vegetarische keuken uit te proberen en nieuwe recepten te ontdekken. Dat daarmee mijn ecologische voetstap en het dierenleed kleiner wordt, is een extra bonus.»

Leve gehakt

Eldrid vormt de mooie tussenweg. «Een volbloed flexitariër zou ik mezelf niet noemen, maar het is wel zo dat er bij ons vaak groenteburgers of vegetarische stoofpotjes op tafel komen. De eerlijkheid gebiedt me echter te bekennen dat ik nogal een liefhebber ben van alles waar gehakt in zit, dus als ik minstens dertig dagen als vegetariër door het leven kan gaan, is mijn Dagen Zonder Vlees-missie al geslaagd.»

 

Tip van de week: op kookles

Voor vleeseters die niet goed weten hoe ze veertig dagen zonder hun lapje vlees (of vis) moeten doorkomen, is er de veggiekookworkshop. Wij trokken op een doordeweekse donderdagavond naar Antwerpen en leerden van EVA-lesgeefster Phyllis zeven vegetarische gerechten klaarmaken. De notenballetjes - een heel gezond dessert - waren alvast een schot in de roos, net als de pikante tofoe met sambal en de courgette-linzensoep. Wil je graag weten hoe je vleesloos door het leven gaat, en wat je met tempé, tofoe, seitan en quorn op tafel kan toveren? Op de website van vzw EVA vind je een waslijst aan verhelderende workshops.

 

De week van Mare, de enthousiaste flexitariër

«Veertig dagen zonder vlees, a ‘piece of cake'», zo dacht ik overmoedig bij de start van de actie. Dat was buiten mijn nog geopende blik tomatensoep met balletjes gerekend. Opeten of weggooien? Ik ben toch maar voor optie één gegaan. Het volgende dilemma stelde zich in de supermarkt. Ietwat laattijdig bedacht ik dat chili con carne natuurlijk gehakt bevat. En die droge brokjes quorn leken me niet echt een lekker alternatief. Maar schijn bedriegt: de chili sin carne was overheerlijk. Leren proberen is voor mij de conclusie na week één.

DZV-score: 4/5

Ecologische voetafdruk: -44

De week van Eldrid, vol goede moed

Ik was Dagen Zonder Vlees met veel goede moed begonnen, maar een ‘groentequiche' die stiekem spek bevatte gooide op dag één al roet in het eten. Omdat vlees weggooien nu ook niet de bedoeling is, at ik de quiche toch op, maar ik was alvast één vegetarische wijsheid rijker: bekijk de verpakking van onder tot boven. Op restaurant gaan met vriendinnen bleek een makkie - leve de slaatjes - maar bij mijn zus thuis nee zeggen tegen soep met zelfgemaakte balletjes kreeg ik niet over mijn hart. De eerste vlees- en visloze week was dus een goed begin, maar het kan altijd beter.

DZV-score: 3/5

Ecologische voetafdruk: -33

 De week van Liesbeth, fervente carnivoor

Mijn vijf eerste vleesloze dagen zijn achter de rug. En als fervente carnivoor – mét goede intenties – kan ik met trots zeggen dat ik die week met succes heb afgerond. De eerste dag vierde ik vol goede moed met zelfgemaakte ravioli met spinazie en verse tomatensaus. Heerlijk. Maar omdat het de dagen erna snel moest gaan, viel ik al snel terug op een simpele spaghetti con aglio en – jawel – frietjes van de frituur. Voornemen voor volgende weken zijn experimenteren met nieuwe recepten en lekkere veggievervangers ontdekken. Al doende leert men, toch?

DZV-score: 5/5

Ecologische voetafdruk: -55