Onderzoek kroont Spaans tot 'gelukkigste' taal

door
Hans
Leestijd 2 min.

De menselijke taal heeft de neiging om te hellen naar blije woorden, zegt een nieuwe studie. In die studie staat dat Spaans de meest gelukkige taal is. Een team van de Universiteit van Vermont heeft ondertitels bij films bestudeerd, Twitter berichten, literatuur, websites en teksten in liedjes. Ze stelden een lijst op van de 10,000 meest gebruikte woorden in tien talen: Engels, Spaans, Frans, Duits, Koreaans, Chinees, Russisch, Braziliaans Portugees, Indonesisch en Egyptisch Arabisch.

De onderzoekers lieten moedertaalsprekers de woorden rangschikken op een schaal van emotie gaande van een tot negen. Voor de Engelsen kreeg het woord "greed" een score van drie, "terrorist" een punt terwijl "laughter" een score kreeg van 8,5. Zowel voor het Engels als het Spaans kregen de woorden "dood" en "liefde" respectievelijk de laagste en hoogste cijfers. Voor "linguïstisch geluk" scoorde Spaans het hoogst. Dit werd gevolgd door het Braziliaans Portugees, Engels en Indonesisch. Het Chinees scoorde het slechtst.

We hebben naar tien talen gekeken, en naar elke bron dat we keken, gebruikten mensen meer positieve dan negatieve woorden," zegt Peter Dodds, wiskundige aan de Universiteit van Vermont en co-organisator van het onderzoek. Deze enorme studie "atomen van taal-individuele woorden," vertelt Doddy, "toont aan dat taal zelf een positief vooruitzicht heeft." En daarom "lijkt het erop dat positieve sociale interactie ingebouwd is in de fundamentele structuur van de mens."

De onderzoekers hadden als doel de studie van de Pollyanna Hypothese te onderzoeken, om te weten te komen of mensen effectief neigen naar de positieve kant. Zij concludeerden dat deze en waarschijnlijk alle menselijke talen streven naar het gebruik van de positieve woorden.