Grammy Awards 2015: Van het gebroken hart van Sam Smith tot het kapsel van Sia

door
Joris
Leestijd 3 min.

Op de 57e Grammy Awards is Sam Smith met zijn vier beeldjes de grote winnaar geworden. Ook Beyoncé kon drie van haar vijf nominaties verzilveren. De Amerikaanse muzikant Beck won de prijs voor beste album. Met de remix van All of me van John Legend kreeg de Nederlandse DJ Tiësto zijn eerste beeldje voor Best Remixed Recording, Non-Classical.

De grote verrassing van de avond was in de categorie Album van het jaar. De muzikant Beck won het felbegeerde beeldje voor zijn album Morning Phase en liet zo grote namen Beyoncé, Pharell Williams, Ed Sheeran en grote kanshebber Sam Smith achter zich. Dit was echter tegen de zin van Kanye West. Hij sprong op het podium en was klaar om iets te zeggen, dit deed hij echter niet. Na de show liet hij echter weten dat zijn reactie geen grap was. Hij vond dat Beck zijn trofee moest afgeven aan een echte artiest, Beyoncé. Ook in 2009 sprong de rapper op het podium, dit keer op de Video Music Awards (VMA's). Hij nam de microfoon af van de jonge Taylor Swift en betuigde zijn lof voor alweer Beyoncé.

Zangeres Sia won geen Grammy Award maar liet haar aanwezigheid niet onopgemerkt voorbijgaan. Samen met de 12-jarige ster van haar videoclip, Maddie Ziegler, kwam ze in stijl en rariteit aan op de Grammy Awards. Tijdens het optreden van haar hit Chandelier was de cameraschuwe zangeres eventjes niet te vinden. In een hoekje van het decor stond ze-natuurlijk met haar rug naar het publiek-te zingen. De jonge Maddie Ziegler was weer als vaste danseres van de partij. Niemand minder dan actrice en comédienne Kristen Wigg danste net als Maddie met een blonde platinapruik. Sia staat ervoor bekend niet graag in de media te verschijnen. Telkens wanneer ze een optreden geeft staat de Chandelier-zangeres onherkenbaar op het podium. Ze draagt dan een pruik met een te lange froe of ze draagt gewoon een papieren zak over haar hoofd.

Sam Smith was de verwachte grote winnaar van de Grammy Awards. Hij won maar liefst vier beeldjes waaronder beste nummer en beste opname. De zanger bedankte de man op wie hij verliefd werd dit jaar. 'Bedankt dat je mijn hart hebt gebroken, het heeft me vier Grammy's opgeleverd.' aldus de zanger. Hij zong samen met Mary J. Blige zijn nummer Stay with me. 

De 56-jarige Queen of Pop Madonna liet op de Grammy Awards iets te veel van zichzelf zien. De Amerikaanse zangeres showde haar blote billen op de rode loper. Ook op het podium droeg ze een gewaagde outfit. Ze sprong en danste over het hele podium op haar nieuwe nummer Living for love van haar album Rebel Heart. Tijdens dit optreden liet pop-icoon Taylor Swift zich van haar beste kant zien. Ze danste en zong met haar beste vriendin op de tonen van het nieuwe nummer van Madonna.

Voor zijn 45e verjaardag maakte DJ Tiësto een remix van het bekende liefdeslied All of me. De oorspronkelijke zanger John Legend vond de remix zo goed dat hij het officieel uitbracht. Nu krijgt de Nederlandse DJ voor de remix zijn eerste Grammy Award in de categorie Best Remixed Recording, Non-Classical. Hij zal het nummer nu gratis ter beschikking stellen voor zijn fans. Ook de versie van John Legend werd genomineerd voor een Grammy Award in Best Pop Solo Performance. Uiteindelijk ging Pharell Williams lopen met deze award.