We hebben vier van de negen grenzen overschreden die ons scheiden van planetaire vernietiging

door
Roald
Leestijd 1 min.

In 2009 hebben klimaatwetenschappers een kader bedacht waarin de vitale functies van de Aarde staan opgelijst. Zo werden er negen "planetaire grenzen" waarbinnen de menselijke beschaving kan blijven groeien, gecreëerd. De wetenschappers besloten om een oogje in het zeil te houden op deze grenzen zodat ze kunnen voorspellen wanneer de tijd voor de mens er hier op zit.

Drie van die negen grenzen werden reeds overschreden. Er was teveel koolstofdioxide in de atmosfeer en er verdween teveel stikstof uit de atmosfeer. Bovendien nam de biodiversiteit te snel af.

Onderstaande grafiek beschrijft de negen planetaire grenzen zoals ze werden beschreven in 2009.

Deze maand publiceerde het team van onderzoekers in samenwerking met het Stockholm Resilience Centre een update. Volgens hen hebben we een vierde grens overschreden namelijk die van 'verandering in landgebruik' ook wel bekend als de ontbossing.

In 2010 gaf Johan Rockström tekst en uitleg bij het kader van de planetaire grenzen. "We moeten ons oude paradigma, dat ecosystemen lineair, controleerbaar en voorspelbaar zijn, verlaten want in feite vallen zulke systemen zeer snel, vaak abrupt en onomkeerbaar."