Met deze slimme schoen produceer je elektriciteit door te wandelen

door
Roald
Leestijd 1 min.

Duitse onderzoekers hebben schoenen gemaakt die energie opwekken door te wandelen. De technologie kan gebruikt worden om draagbare elektronische apparaten van stroom te voorzien zonder batterijen. Er zijn twee afzonderlijke apparaten in de schoenen: een shock harvester die energie genereert wanneer de hiel de grond raakt en een swing harvester die energie produceert wanneer de voet zwaait voor de volgende stap.

"We hebben geprobeerd om een draadloze zender en een eenvoudige sensor te voorzien van stroom," zei Klevis Ylli van HSG-IMIT, een onderzoekscentrum in Duitsland. "Een van de toepassingen waaraan we werken is indoor navigatie. Dat betekent dat we met een sensor de versnelling van de voet, de hoeksnelheid meten en het magnetisch veld. De sensoren berekenen met deze data welke weg je hebt afgelegd en in welke richting. Deze toepassing kan handig zijn voor reddingsteams die een gebouw betreden dat ze niet kennen."

De energie die de schoenen genereren is nog relatief klein met 3 tot 4 milliwatt. Dat is niet voldoende om een smartphone op te laden, maar het is genoeg om kleine zenders en sensoren te voorzien van stroom en het opent mogelijkheden voor een reeks nieuwe toepassingen.