Eerste hulp bij de aankoop van een auto

door
Kevin
Leestijd 4 min.

Januari en februari zijn dé maanden bij uitstek om een auto aan te schaffen, dankzij de bijzondere condities die je dan bij vele garagehouders kunt genieten. We geven je enkele nuttige tips voor het kiezen en kopen van de juiste auto. Want daar komt heel wat bij te kijken.

  • Nieuw of tweedehands?
  • Een eerste belangrijke keuze is of je gaat voor een nieuwe of voor een tweedehandswagen. Bij een nieuwe auto kan je uiteraard alles zelf bepalen: het model, de kleur, de opties ... Bovendien geniet je een langere garantie en gaat de auto waarschijnlijk langer mee.

    Een tweedehandsauto is wel goedkoper. Je kan dus voor hetzelfde budget een auto uit een hogere categorie kopen. Bovendien beschik je bijna onmiddellijk na de aankoop over de wagen. Een gebruikte auto heeft echter mogelijk meer slijtage, wat kan leiden tot hogere onderhouds- en herstellingskosten. Als je een tweedehandsauto van een particulier koopt, heeft die geen garantie meer. Koop je de auto via een bedrijf, dan krijg je wel een jaar garantie. Dit is verplicht in België.

  • Het brandstoftype
  • Ook belangrijk bij je keuze van auto is het gewenste brandstoftype. Dat kan gaan van klassiekers zoals benzine- of dieselwagens tot nieuwkomers zoals hybrides en elektrische wagens. Elke brandstof heeft zijn eigen voor- en nadelen.

    Benzinewagens zijn gemiddeld goedkoper dan auto's met een ander brandstoftype, zowel voor de aankoop als voor het onderhoud. Benzine is wel duurder aan de pomp en de levensduur van de motor is korter. Een benzinewagen is perfect voor iemand die jaarlijks niet meer dan 15 000 kilometer aflegt en vooral korte verplaatsingen maakt.

    Een dieselwagen is gemiddeld duurder in bijvoorbeeld aankoop en onderhoud dan een benzinewagen, maar je betaalt minder aan de pomp. Bovendien gaat de motor van een dieselwagen langer mee en is de auto mogelijk meer waard bij een eventuele doorverkoop. Diesel is geschikt voor wie langere afstanden aflegt en per jaar meer dan 15 000 kilometer rijdt.

    Wie een benzinewagen aankoopt, kan later een lpg-systeem laten installeren. Daarmee rijdt de wagen op lpg (liquified petroleum gas), ook autogas genaamd, een schonere en goedkopere fossiele brandstof. Het nadeel is dat je vaker moet tanken. Bovendien is het netwerk van lpg-pompen minder uitgebreid. En de kostprijs van de installatie kan hoog oplopen. Naar schatting duurt het, als je jaarlijks gemiddeld 20 000 kilometer rijdt, één tot twee jaar vooraleer de investering terugverdiend is.

    Als je een milieuvriendelijke wagen wilt, kan je een hybride overwegen. Dat zijn zuinigere wagens die een benzinemotor én een elektrische motor hebben. Bij een lage snelheid rijdt een hybride enkel op elektriciteit, bij een hogere snelheid wordt er benzine gebruikt terwijl de accu oplaadt. Zo verbruikt een hybride een pak minder benzine en is de CO2-uitstoot beperkt. Aan een hybride hangt wel vaak een stevig prijskaartje.

    Het meest milieuvriendelijke alternatief is een wagen die volledig elektrisch aangedreven is. Die stoot geen CO2 uit en is bijna geruisloos. Elektrische wagens hebben wel nog enkele beperkingen. Hun maximumsnelheid is lager, je kan er minder ver mee rijden zonder de wagen te moeten opladen en er zijn nog niet veel laadpunten. Ook het aanbod van elektrische wagens is momenteel nog beperkt en ze zijn nog een pak duurder dan wagens met een ander brandstoftype. Mits enkele technologische sprongen en investeringen wordt een elektrische wagen misschien een volwaardig alternatief, maar voorlopig lijkt hij enkel geschikt voor stedelijk gebruik.

  • Kijk en vergelijk
  • Heel wat websites en magazines verdiepen zich in auto's en schrijven er nuttige recensies over. Die brengen plus- en minpunten die misschien niet meteen duidelijk waren, toch aan het licht. Sommige websites volgen ook de gemiddelde verkoopprijs van tweedehandswagens op. Zo weet je wat de juiste prijs is voor de wagen die je op het oog hebt.

  • Het budget
  • Vooraleer je een auto kiest, is het ook belangrijk om te weten wat je budget is. Dat dient veel meer kosten te dekken dan alleen de aankoopprijs. Je moet jaarlijks belastingen betalen, de wagen moet onderhouden en gekeurd worden ... Met de tool van Autogids.be kan je berekenen hoeveel een bepaalde auto je ongeveer per maand kost. Zo weet je of je budget er voldoende groot voor is.

    Ga je over tot de aankoop? Dan dien je ook je verzekeringen en eventueel een krediet te regelen. Bij Belfius kan je momenteel een autolening[1] aanvragen tegen een zeer voordelige rentevoet. En een autoverzekering² Belfius Car afsluiten, met korting als je dat tussen 15 december 2014 en 31 maart 2015 doet. Bij het afsluiten van een nieuwe verzekering met Full Omnium geniet je 2 maanden gratis op de eerste jaarpremie. Bij een nieuwe verzekering zonder Full Omnium krijg je 1 maand gratis op de eerste jaarpremie.

    Zo hoef je alleen te piekeren over bijvoorbeeld de kleur van je nieuwe auto, niet over de lening of verzekering!

    Meer informatie vind je op de site van Belfius.

     

    Belfius Bank NV, Pachecolaan 44, 1000 Brussel – IBAN BE23 0529 0064 6991 – BIC GKCCBEBB – RPR Brussel BTW BE 0403.201.185 – FSMA nr. 19649 A.

    LET OP, GELD LENEN KOST OOK GELD

    [1] Lening op afbetaling, onderworpen aan de wet van 12 juni 1991 op het consumentenkrediet. Onder voorbehoud van aanvaarding van uw dossier.

    ² Belfius Car is een verzekeringsproduct naar Belgisch recht van Belfius Verzekeringen NV, Galileelaan 5, 1210 Brussel,

    RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, verzekeringsonderneming toegelaten onder nr. 0037..