Te veel zout voor Vlaamse peuters

door
Hans
Leestijd 2 min.

Het dagelijkse menu van Vlaamse peuters bevat te veel zout. Zo blijkt uit de bachelorproef van voedings- en dieetdeskundige Eva Decock (HoGent) die bij 831 ouders, onthaalouders en medewerkers van kinderdagverblijven peilde naar de kennis over en het gebruik van zout bij peuters.

Eerder al waarschuwde Test-Aankoop de Belgische consument voor de overconsumptie van zout. Een teveel aan zout kan hart- en vaatziekten in de hand werken en wordt ook in verband gebracht met bepaalde kankers. “Dat wij als volwassenen te veel zout eten is al aangetoond. Maar hoe is het met onze peuters gesteld? Zijn ook zij het slachtoffer van onze losse hand bij het koken en kunnen we vertrouwen op degenen die voor hen zorgen?”, schrijft Eva Decock in haar scriptie. ??Om een beeld te krijgen van de zoutinname bij Vlaamse peuters peilde ze via 831 enquêtes bij ouders, onthaalouders en medewerkers van kinderdagverblijven naar de kennis over en het gebruik van zout. Ze focuste daarbij vooral op vijf zoutrijke voedingsmiddelen: brood, kaas, smeer- en bereidingsvet en vleeswaren.

“Wanneer we enkel die vijf voedingsmiddelen bekijken, eten peuters gemiddeld 657 mg natrium per dag, waarvan iets meer dan de helft afkomstig is van brood.” Dit is echter al 31% meer dan de aanbeveling van 500 mg die geldt voor peuters. Volgens Decock niet zo opmerkelijk, de studie toont immers aan dat de kennis over zoutinname over de hele lijn ontoereikend is. De ondervraagden scoren slechts 48% bij de aanbevolen hoeveelheden van de vijf zoutrijke voedingsmiddelen en maar een derde wist hoeveel zout een peuter dagelijks mag innemen. Decock: “Wat daarbij opviel, is dat de respondenten de dagelijkse portie zout die een peuter mag innemen vaak lager inschatten dan de aanbevolen hoeveelheid, terwijl de gemiddelde peuter duidelijk te veel zout te verduren krijgt.” Volgens Decock toont dit aan dat de ondervraagden niet beseffen hoeveel zout er in de verschillende voedingsmiddelen zit.

Nu moet sinds 13/12/2014 de hoeveelheid zout verplicht op de verpakking vermeld staan. Op zich een goede zaak, maar nog niet voldoende. De oplossing ligt volgens Decock bij de producenten, die alternatieven moeten zoeken voor zout, maar ook bij de overheid. Die kan immers door campagnes de mensen beter informeren over zout en de gevaren van een te hoge inname. “Maar ook wij als consumenten moeten inspanningen leveren om meer te weten te komen over natrium”, besluit Decock.

Eva Decock nam deel aan de Vlaamse Scriptieprijs 2014. Je kan haar scriptie raadplegen via www.scriptiebank.be