Fransen zetten 940 auto's in vuur en vlam voor het nieuwe jaar

door
Roald
Leestijd 1 min.

In totaal werden 940 auto's in brand gestoken in Frankrijk als een onderdeel van de festiviteiten voor nieuwjaar. Dat meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken op donderdag. 940 blijkt een verbetering te zijn ten opzichte van vorig jaar toen er 1067 auto's in vlammen opgingen.

Het in brand steken van geparkeerde auto's is een stevig verankerde traditie voor sommige Fransen wanneer het oude jaar plaatsmaakt voor het nieuwe. Volgens cijfers van de overheid werden er in 2009 1147 auto's in brand gestoken en in 2012 gingen er 1193 in vlammen op.

In de drie jaar tussenin besloot de overheid de cijfers niet te publiceren in een poging om de criminaliteit terug te drinken. Volgens Pierre-Henry Brandet, de woordvoerder van het ministerie, werden in het hele land auto's in brand gestoken met name in het oosten, maar ook in de buitenwijken van Parijs.

De exacte redenering achter de branden is vaak besproken, maar er bestaat geen duidelijk bewijs voor een van de theorieën. Volgens Franse sociologen is het een vorm van protest tegen de regering door financiële onzekerheid. Het begon decennia geleden in Straatsburg volgens de New York Times.

"Nu is de traditie overgewaaid naar andere regio's van Frankrijk", zei Stéphane Penet, directeur bij de Fédération des Sociétés D'Assurances. "Het is een stomme traditie."

Honderdduizenden minder destructief ingestelde Fransen verwelkomden 2015 tezamen op de Champs-Elysées in Parijs.