Francesca Vanthielen: "Ja, ik moet vaak heen en weer met het vliegtuig"

door
Hans
Leestijd 2 min.

Elf bekende Vlamingen trekken aan de alarmbel. Onder de koepel van vzw Klimaatzaak stellen ze de vier Belgische overheden in gebreke wegens het uitblijven van een doortastend klimaatbeleid.

Onder meer Tom Lenaerts, Francesca Vanthielen, Nic Balthazar en Stijn Meuris stappen samen met zeven andere klimaatstrijders naar de rechter omdat ons land te weinig maatregelen neemt tegen de opwarming van de aarde. Mooie woorden, maar weinig daden, klinkt het. Maar welke maatregelen nemen de BV's zelf om de opwarming van de aarde tegen te gaan?

Volgens Nic Balthazar moeten we allemaal een beetje inleveren als we de planeet leefbaar willen houden. Naar eigen zeggen gaat hij heel bewust om met het verbruik van elektrische apparaten. «Op dat vlak ben ik geen aangename mens om mee samen te leven», zegt hij al lachend. «Daarnaast heb ik geen auto meer en probeer ik alles met het openbaar vervoer of mijn plooifiets te doen. Als ik toch een langere afstand moet afleggen, reserveer ik een kleine auto bij het deelsysteem Cambio.»

Ook de vleesconsumptie is een grote boosdoener voor het milieu. «Ik ben daarom al 30 jaar vegetariër. Voor velen is een lekkere biefstuk als een heilige koe die ze niet willen opgeven, maar zelfs één keer in de week kiezen voor een vegetarische maaltijd is al een gigantische stap vooruit.»

Toch geeft de televisiemaker toe dat ook hij gezondigd heeft. «Af en toe moet ik voor Vlaanderen Vakantieland met het vliegtuig op reis. Dat is mijn zwarte beest, dat geef ik toe. Maar mag niemand dan meer reizen?» kaatst hij de vraag terug.

Als we met Francesca bellen, zit ze net op dat moment in de auto. «Ja, ik rij met de auto want ik moet op mijn werk geraken. Daar moeten we niet flauw over doen», steekt ze van wal. «En ja, voor mijn werk moet ik vaak heen en weer met het vliegtuig. Maar als ik zelf op vakantie ga, probeer ik het niet te ver te zoeken en ga ik bijvoorbeeld naar de Belgische kust.» Het vliegtuig nemen naar haar zus die in Zuid-Frankrijk woont, vindt ze echter niet meer dan normaal. «Ik recycleer, isoleer, drink kraantjeswater, gebruik zo veel mogelijk de fiets en eet zo weinig mogelijk vlees. Maar dat is slechts een pleister op een houten been. We moeten niet terug naar het paard en kar tijdperk. We moeten collectief samenwerken om de opwarming van de aarde tegen te gaan en daar hebben we een duidelijk politiek beleid voor nodig», besluit ze fanatiek. (ldc)