Superfoods: supergoed of vooral superduur?

10 jaar geleden hadden we nog nooit van superfoods gehoord, maar nu loopt iedereen ermee weg. Tuurlijk, de pitjes, besjes en zaden die onder deze categorie vallen, zijn hartstikke gezond. Ze zitten boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten. Maar we vergeten voor het gemak dat ook onze ´normale´ groente al deze voordelen bevatten. Wat dacht je van kikkererwten? Rijk aan proteïnen, vezels, ijzer en nog veel meer goeds voor je lijf. Daarbij zijn al die exotische zaadjes en besjes nogal belastend voor je portemonnee én het milieu, omdat ze vaak van ver moeten komen. Daarom hier een overzicht van 5 populaire superfoods en hun voordelige alternatieven die minstens net zo gezond én lekker zijn.
door
Joris
Leestijd 3 min.

1. Goji bessen

Goji bessen worden al eeuwenlang gebruikt door de Chinezen om tal van medische problemen op te lossen. Goji bessen bevatten veel vitamines en mineralen en in het bijzonder: antioxidanten. Deze vertragen het ouderdomsproces en bestrijden schadelijke afvalstoffen (vrije radicalen genoemd) in je lichaam, waarmee de kans op ziektes zoals kanker wordt verkleind.

Het betaalbare alternatief: bosbessen. Deze zijn niet alleen goedkoper, maar bevatten zelfs een hoger gehalte aan antioxidanten dan goji bessen. Nóg beter dus! Abrikozen zijn ook goede vervangers. Abrikozen beschermen je lichaam tegen schadelijke afvalstoffen en ze zijn ook nog eens goed voor je gezichtsvermogen en extra weerstand! Een lekker bakje yoghurt met bosbessen en abrikozen is dus een hele gezonde keuze.

2. Quinoa

Het veelbesproken quinoa bevat essentiële stoffen, zoals foliumzuur, vitamine B, ijzer, calcium proteïnen, vezels en magnesium. Quinoa wordt vaak gegeten in een maaltijdsalade of als vervanging van rijst, maar je kunt er ook pannenkoekjes van bakken.

Het betaalbare alternatief: linzen zijn aanzienlijk goedkoper en bevatten relatief meer proteïnen en ijzer. Het graanproduct bulgur bevat meer vezels dan quinoa en kikkererwten zijn rijk aan proteïnen, vezels, ijzer, vitamine B-6 en magnesium. Tip: deze granen en peulvruchten zijn érg lekker door een (maaltijd)salade.

3. Chiazaad

Chiazaad is een rijke, plantaardige bron van omega-3-vetzuren, proteïnen en vezels. Chiazaad heeft een nootachtige smaak en het wordt vaak gegeten in yoghurt en havermout. Je kunt ze ook malen en door de bloem mengen als je gaat bakken.

Het betaalbare alternatief: Lijnzaad bevat dezelfde voedzame stoffen, werkt cholesterolverlagend en beschermt daarnaast ook tegen huid- en prostaatkanker, leverziekten en depressie. Vervang chiazaad dus door deze goedkopere tegenhanger!

4. Granaatappels

Granaatappels bevatten polyfenolen, die de kans op hart- en vaatziekten en kanker tegengaan. Je kunt de frisse zachtzoete zaden zo eten of toevoegen aan een smoothie of aan je yoghurt.

Het betaalbare alternatief: Kies in plaats van granaatappels of granaatappelsap voor een kop van je favoriete thee (in elke theesoort zitten polyfenolen) of voor 100% ongezoet cranberrysap. Ook concord-druiven, aardbeien, peterselie en artisjokken leveren vergelijkbare gezondheidsvoordelen op.

5. Acai-bessen

Deze bessen bevatten anthocyanen. Anthocyanen zijn plantaardige kleurstoffen die een ontstekingsremmende en antioxiderende werking hebben en ziektes, zoals hart- en vaatziekten en kanker, tegengaan. Omdat de besjes uit Zuid-Amerika worden geïmporteerd hangt er vaak een minder plezant prijskaartje aan. Deze besjes worden vaak in combinatie met yoghurt gegeten of toegevoegd aan een smoothie.

Goedkopere varianten zijn bosbessen, concord-druiven en zwarte bonen, want deze bevatten dezelfde antioxiderende stoffen.

Andere betaalbare ‘superfoods' zijn: bananen, citrusvruchten, kiwi, rode kool, zoete aardappelen, pure chocolade (ja, echt!), havermout, pompoen, tomaten en avocado.

Laat je niet gek maken

Laat je dus niet van de wijs brengen door intimiderende prijzen en de enorme hype. Wat je net zo goed kunt doen, is gewoon gezond eten met de alledaagse producten. Een gezonde(re) levensstijl kan ook voor een zacht prijsje. Koop lokaal en seizoensgericht in: sla je fruits & veggies in op de markt of bij de lokale boer en richt je in de supermarkt vooral op seizoensgroenten en –fruit van Belgische bodem. Deze groenten zijn goedkoper, lekkerder én bevatten minder bestrijdingsmiddelen.