Londense politie voorspelt misdaden voor ze plaatsvinden

door
Roald
Leestijd 2 min.

De Metropolitan Police Service (MPS) in Londen heeft een studie voltooid waarin ze bekeken of ze konden voorspellen wanneer bepaalde bendeleden een misdaad zouden plegen. De software, die werd ontwikkeld door Accenture, verzamelt data uit systemen die al gebruikt worden door de MPS en laat het door de analytics engine lopen. De software kijkt naar geografie, overtredingen uit het verleden, associaties met andere criminelen en zelfs posts op social media. Een woordvoerder van MPS zei aan de BBC dat het systeem bedreigingen of negatieve opmerkingen van bendeleden op social media analyseerde.

Voor de start van het onderzoek, verzamelde de politie gegevens over bendeleden in 32 gemeten gedurende vier jaar om te zien wie er het meeste kans maakte om chaos te veroorzaken. De studie werd vervolgens vergeleken met werkelijke daden van geweld die genoteerd stonden in de logboeken van de criminaliteit. De MPS zei dat het experiment nauwkeurig de toekomst van schurken kon voorspellen, maar wilde niet onthullen wat de exacte criteria waren die werden gebruikt voor de voorspellingen.

Dat gebrek aan informatie ergerde een aantal privacy groepen die het gevoel hebben dat de studie een inbreuk is op de privacy rechten en riekt naar massale surveillance. Big Brother Watch, een Britse privacy denktank,zei tegen de BBC dat dergelijke programma's oneerlijk stigmatiseren. Vergelijkbare argumenten werden gebruikt tegen NSA surveillance en het inmiddels onbestaande "stop and frisk" programma van New York City.

MPS verdedigde zich tegen de kritiek door te stellen dat het zich alleen richt op bendeleden en dit gewoon een manier is om criminaliteit met beperkte middelen erg efficiënt te bestrijden.