België tiende in de wereld op gendergelijkheid

door
Kevin
Leestijd 2 min.

Het World Economic Forum (WEF) maakte eerder deze week de resultaten bekend van hun jaarlijkse onderzoek naar gendergelijkheid. België eindigde daarin op de tiende plaats wereldwijd, één plaatsje hoger dan vorig jaar. IJsland prijkt op de eerste plaats, gevolgd door de Scandinavische landen.

Het WEF kijkt sinds 2006 elk jaar naar de gendergelijkheid wereldwijd. Om tot een resultaat te komen onderzoekt het zaken als toegang tot onderwijs, levensverwachting, analfabetisme en vertegenwoordiging in regeringsorganen . Nadien vergelijkt het WEF de situatie tussen mannen en vrouwen. De situatie op werkvloer is ook een belangrijke factor in het onderzoek. België doet het goed qua gendergelijkheid op de werkvloer, maar het kan altijd beter.

Selor, het recruteringsbureau van de overheid, draagt zijn steentje bij aan de gendergelijkheid op de werkvloer en gaat resoluut voor gelijke kansen voor iedereen. Selor wil genderneutraal zijn tijdens het aanwervingsproces. Zo worden jobs niet toegespitst op mannen of vrouwen en vermeldt Selor steeds dat de jobs zowel voor mannen als vrouwen zijn. Daarnaast zal een jury voor selecties steeds evenwichtig samengesteld worden. Als Selor bovendien nieuwe testen aankoopt, controleert het die op een eventuele genderproblematiek.

Onderzoekscijfers tonen ook aan dat vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn op managmentniveau. Dit is een feit in zowat elk domein, sector of land. Vooral in functies met veel beslissingsrecht en hoge verantwoordelijkheden zijn vrouwen weinig actief. Selor probeert dat aan te pakken en organiseert daarom sinds 2009 jaarlijks ‘Top Skills'.

Top Skills is een initiatief dat vrouwen wil aanmoedigen om zich kandidaat te stellen voor een managmentfunctie bij de federale overheid. In de praktijk is het een simulatie van een analyse- en presentatieoefening die wordt afgelegd tijdens het management-assessment. De kandidates worden aan de hand van een presentatie getest op een aantal capaciteiten waarover een manager bij de overheid moet beschikken. Nadien krijgen ze mondelinge feedback over hun sterktes en hun aandachtspunten. Daarnaast ontvangen ze ook informatie over het ideale profiel en de vereiste eigenschappen van een overhiedsmanager. Na de sessie voelde 91% van de deelnemers zich beter gewapend om voor een managmentfunctie te soliciteren.

Selor steunt ook organisaties als Felink, een netwerk voor vrouwen binnen de federale overheid, en de Raad van Gelijke Kansen voor Mannen en Vrouwen, maar daar blijft het niet bij. Bij Selor krijgt iedereen een gelijke kans. Daarom zijn de selectieprocedures objectief zodat huidskleur, afkomst, geloofsovertuiging, handicap, geslacht,... geen rol spelen bij het screenen en evalueren van kandidaten. Op die manier zijn de werknemers van de overheid een weerspiegeling van onze moderne en diverse samenleving.