Je verjaardag bepaalt toch (voor een stuk) je persoonlijkheid

door
Roald
Leestijd 2 min.

Astrologen en andere spirituele types zijn meestal de enige mensen die geloven in een link tussen de verjaardag van een persoon en zijn persoonlijkheid. Maar volgens een recente studie is er wetenschappelijk bewijs dat het seizoen waarin je geboren bent inderdaad van enige invloed kan zijn op wie je bent.

Onderzoekers van de Semmelweis Universiteit in Boedapest deed een steekproef op 366 Hongaarse studenten. Ze vonden dat mensen die geboren worden in de zomer vaker stemmingswisselingen hebben als volwassenen. Mensen die in de winter het levenslicht zagen hebben minder kans om een prikkelbare persoonlijkheid te ontwikkelen. Lentekindjes staan bekend om een overdreven positief temperament te hebben terwijl mensen uit de herfstdagen minder kans hebben om depressief te worden.

"Biochemische studies hebben aangetoond dat het seizoen waarin je geboren wordt een invloed heeft op bepaalde monoamine neurotransmitters zoals dopamine en serotine die detecteerbaar zijn," zegt hoofdonderzoeker Xenia Gonda in een schriftelijke verklaring. "Dit heeft ons doen geloven dat het seizoen waarin je geboren wordt een langdurige invloed kan spelen op je leven."

De neurotransmitters spelen een rol in de regulatie van cognitieve processen zoals emotie en opwinding wat bijdraagt aan het hebben van bepaalde stemmingen. "We kunnen nog niets zeggen over de mechanismen die betrokken zijn," erkende Gonda in de verklaring. "Waar we nu naar op zoek zijn, zijn genetische kenmerken die verband houden met het seizoen van geboorte en stemmingsstoornissen."

Hieronder vind je de bevindingen van het onderzoek per seizoen:

* Zomer: cyclothyme temperament gekenmerkt door snelle, frequente schommelingen tussen vrolijke en droevige stemmingen.

* Tussen lente & zomer: Hyperthymic temperament met een neiging om overdreven positief te zijn tegenover alles.

* Winter: Verminderde kans op het ontwikkelen van een prikkelbaar temperament in vergelijking met degenen die geboren werden in andere seizoenen.

* Herfst: Aanzienlijk lagere kans op het ontwikkelen van een depressie dan zij die geboren werden in de winter.

Belangrijk is wel om op te merken dat de studie werd uitgevoerd in Hongarije waar men een klimaat met warme, droge zomers en koude winters heeft. Temperamenten kunnen dus zeker verschillen per klimaat en zullen ook verschillen in gebieden die dichter bij de evenaar liggen.