Anderlecht - Arsenal: minst naïeve ploeg wint

door
Roald
Leestijd 1 min.

"Anderlecht kan voor eerst sinds lange tijd weer eerste woorden in de groepsfase van de Champions League." Deze woorden sprak Jan Mulder in Extra Time een dag voor Anderlecht thuis het zwakke Borussia Dortmund ontving. De wedstrijd eindigde echter in een grote teleurstelling voor Paars-Wit, want het verloor kansloos met 0-3 van het B-elftal van Dortmund. Vanavond staat de wedstrijd tegen Arsenal op het programma en er wordt voorzichtig gehoopt op een stunt want Arsenal doet het niet goed in eigen land en mist een aantal belangrijke basisspelers.

Peter Vandenbempt waarschuwde in Extra Time al voor de hoop op een stunt. Dezelfde dingen werden namelijk voor de wedstrijd tegen Dortmund ook gezegd. Arsenal boekt in de Premier League niet de beste resultaten - de ploeg van Wenger speelde 2-2 gelijk tegen het bescheiden Hull City (waar Lokeren nog van wist te winnen) - en kijkt alweer tegen een achterstand van maar liefst 11 punten op koploper Chelsea aan. Tot dusver wisten the Gunners maar twee wedstrijden te winnen, speelden ze vijf keer gelijk en verloren ze 1 keer. Defensief gaat het Arsenal ook niet voor de wind. Ze maakten 13 doelpunten, maar kregen er ook 11 tegen. Cijfers die Wenger toch enigszins moeten verontrusten.

Wenger moet hopen op een goede prestatie van sterspelers Sanchez en Welbeck. Sanchez is een constante dreiging en Welbeck scoort aan de lopende band. Hasi weet dus wie hij uit de wedstrijd moet houden, want Mesut Özil is nog weken geblesseerd net als Giroud. Wilshere, Ramsey en Walcott komen net terug uit de lappenmand of zijn niet helemaal fit, maar wel beschikbaar. Achterin liggen de grootste problemen voor de trainer. Doelman Szczesny pakte rood tegen Galatasaray en is dus geschorst terwijl de tweede doelman, Ospina, geblesseerd raakte. Daardoor zal derde doelman Martinez tussen de palen staan vanavond.

Er zijn dus zeker kansen voor Anderlecht op een goed resultaat, maar Paars-Wit zal eerst van de naïeve spelwijze moeten geraken. De wedstrijd tegen Galatasaray draaide uit op een teleurstelling door nonchalance en onervarenheid terwijl Dortmund profiteerde van de naïeve spelopvatting van Hasi. Gelukkig treft Paars-Wit met Arsène Wenger een trainer die in Engeland bekeken wordt als de koning van de naïviteit. Arsenal gaat altijd uit van eigen kracht, wat een mooi en nobel streven is, maar the Gunners praktisch nooit iets oplevert in grote en belangrijke wedstrijden. De vraag is vanavond niet wie het beste voetbal zal spelen, maar wie beseft dat een stevige organisatie en een efficiënte aanval soms moeten primeren boven trucjes en frivool galavoetbal. Het team dat dat beseft neemt vanavond de volle buit mee naar huis.