Red Bull Flying Bach: de combinatie van breakdance en Bach

door
Kevin
Leestijd 2 min.

Wie klassieke muziek en dans zegt, denkt waarschijnlijk in de eerste plaats aan ballet of moderne dans maar ook breakdancing gaat er prima mee samen. Dat bewijzen operadirecteur Christoph Hagel en viervoudig wereldkampioen breakdance formatie ‘Flying Steps'. Samen brengen ze de adembenemende performance ‘Red Bull Flying Bach', waarbij acht breakdancers het beste van zich geven onder begeleiding van das wohltemperierte Klavier van Bach. Dat niet te missen spektakelstuk komt begin december naar het Koninklijk Circus in Brussel.

‘Flying Steps' is één van de meest succesvolle urban dancegezelschappen ter wereld. Vartan Basill en Kadir ‘Amigo' Memis richtten het gezelschap in 1993 op in Berlijn, puur voor het plezier. Die dansgroep is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde in het Duitse breakdancegebeuren. Flying Steps is gespecialiseerd in breakdance, popping en locking en won maar liefst vier wereldkampioenschappen. In 2007 richtte het gezelschap een eigen dansschool op in Berlijn.

Christoph Hagel is een gevierd dirigent van talrijke klassieke opera's zoals de Toverfluit en Don Giovanni . In 2009 zag hij Flying Steps aan het werk en nadien leerde hij de leden van het dansgezelschap persoonlijk kennen. Hij ontdekte dat ze een show wilden creëeren waarin klassieke muziek een belangrijke rol speelde, alleen wisten ze niet welke muziek ze moesten gebruiken. Hagel bestudeerde hun bewegingen en kwam tot de conclusie dat das Wohltemperierte Klavier van Bach zich daar perfect toe leende. Volgens Hagel is breakdance een perfect medium om de composities van Bach te visualiseren.

In 2010 ging Flying Bach in première in de Neue Nationalgalerie in Berlijn. Deze verbluffende samensmeltingen van straatcultuur en klassieke muziek kende meteen succes en werd bekroond met de ECHO Klassik Sonderpreis 2010. Vanaf 2012 toert de Red Bull Flying Bach de wereld rond.

Nu krijg jij ook de kans om zeventig minuten lang ondergedompeld te worden in een halsbrekend spektakel met acht dansers en een pianist die de muziek van Johann Sebastian Bach brengt. Op 12 en 13 december strijkt de Red Bull Flying Bach neer in het Koninklijk Circus in Brussel. Door het grote succes is het aantal shows al verdubbeld en kan je Red Bull Flying Bach ook bewonderen op 11 en 14 december. Meer informatie en tickets vind je op de site van Red Bull.