"De iPhone heeft de economie in mijn land kapot gemaakt."

door
Roald
Leestijd 1 min.

Alexander Stubb en Apple zijn geen vrienden. De eerste minister van Finland zegt dat het technologiebedrijf de schuldige is dat zijn land een economische neergang meemaakt en zijn AAA-rating vrijdag zag verliezen bij de rating bureaus.

Stubb zei dat het gignatische success van de technologiereus een zeer negatieve invloed heeft gehad op de twee grootste industrieën van zijn land: technologie en papier. "We hadden met Nokia en papier twee kampioenen," verklaarde Stubb zijn opmerkelijke uitspraken op CNBC.

"Nokia was ooit de wereldwijde marktleider in mobiele telefoons maar verloor die positie aan Apple." Ook de Finse papierindustrie daalde sterk en volgens Stubb is Apple opnieuw de schuldige. Finland is een belangrijke productielocatie voor de grootste papierproducenten van Eurpa zoals UPM-Kymmene en Stora Enso. Stubb zei dat de sector hard getroffen werd door de komst van tabletapparaten zoals de iPad.

"Je zou kunnen zeggen dat de iPhone Nokia heeft vermoord en dat iPad verantwoordelijk is voor de moord op de Finse papierindrustrie. Maar we zullen een comeback maken," zei Stubb strijdlustig.

Nokia lijdt al jaren door het succes van Apple, maar ook Google en Samsung droegen hun steentje bij. De Finse technologiegigant heeft grote moeite om te concurreren met de hedendaagse marktleiders. Het bedrijf verkocht zijn volledige handel in telefoons aan Microsoft in april nadat beide bedrijven hadden samengewerkt aan verschillende smartphones.

Ook de papierindustrie werd hard getroffen in de afgelopen jaren door de opkomst van de tabletcomputers en e-readers. Het Finse Forest Research Institute waarschuwde in 2013 al voor de negatieve gevolgen van het succes van de tablets voor de papierproductie en voorspelde dat de industrie de komende jaren alleen zal krimpen.

Door de aanhoudende economische problemen in Finland besloot het ratingbureau Standard & Poor's om de AAA-rating van het land terug te schroeven naar AA+. "We hebben de rating van Finland teruggeschroefd door vergrijzing en krimpende beroepsbevolking, de afnemende buitenlandse vraag, een verlies van marktaandeel en de relatief rigide arbeidsmarkt," verklaarde S & P in haar verslag.

Ondanks de depressieve voorspelling blijft Stubb optimistisch over beide sectoren. "Bossen kunnen een comeback maken op het vlak van bio-energie en andere zaken en er is een nieuw Nokia ontstaan met (Nokia) Netwerken," zei hij.

Alleen Duitsland en Luxemburg hebben nog een perfecte AAA-rating bij de drie grote ratingbureaus.