Wat kan je als getrouwd koppel van elkaar erven?

Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar een notaris kan je helpen in heel wat belangrijke momenten in je leven. Je gaat trouwen of scheiden? Een huis kopen of verkopen? Je eigen zaak starten? Een notaris is een echte specialist die je begeleidt bij elke stap in die vaak complexe procedures. Elke week ontdek je hier wat hij zoal voor je doet.
door
Kevin
Leestijd 3 min.

Gehuwde koppels erven automatisch van elkaar: ze erven het vruchtgebruik van de nalatenschap van de overledene (vruchtgebruik van zijn eigen goederen en het vruchtgebruik op de helft van het gemeenschappelijk vermogen). Daarnaast zal de overlevende de helft (zijn deel) van het gemeenschappelijk vermogen in volle eigendom krijgen, maar hier is er geen sprake van “erven”. Zijn er kinderen? Dan erven die ook de helft, in naakte eigendom. Maar wat als jullie eigenlijk meer van elkaar willen erven dan de helft? Heel wat getrouwde koppels willen graag alles erven, zodat ze ermee kunnen doen wat ze willen, zonder verantwoording te hoeven afleggen aan hun kinderen. Dat is heel eenvoudig! Iedereen die gehuwd is – met of zonder huwelijkscontract - kan door de notaris een korte akte laten opstellen waarin een ‘langst-leeft-al' clausule is opgenomen.

Wie langst leeft, alles heeft

Concreet betekent dat wie het langst leeft, alles heeft. Als een van beide echtgenoten overlijdt, erft de andere met andere woorden alle gemeenschappelijke goederen. En hij of zij kan daarmee alles doen, zonder verantwoording te moeten afleggen aan de kinderen. Maar vergeet niet dat daar wel een fiscaal prijskaartje aan vast hangt! De overlevende partner erft namelijk alleen. Dat betekent dus dat hij of zij ook alleen opdraait voor de successierechten. Hoogstwaarschijnlijk in een hogere categorie dan wanneer de kinderen zouden mee-erven. En als later ook de tweede ouder sterft, moeten de kinderen opnieuw successierechten betalen voor diezelfde goederen. De gezinswoning is gelukkig wel vrijgesteld van successierechten.

Het keuzebeding: jij kiest

Precies daarom kiezen meer en meer gehuwde koppels voor het ‘keuzebeding'. Daarmee stellen ze hun keuze uit tot een van beide partners overlijdt. De andere kan op dat moment vrij beslissen wat en hoeveel hij precies wil erven. Het volledige gemeenschappelijke vermogen – net zoals in een ‘langst-leeft-al' clausule – of slechts een deel ervan, zodat ook de kinderen erven. Een keuze à la carte, dus. Het voordeel is dat je op dat moment een veel duidelijker zicht hebt op je persoonlijke situatie (je levensverwachting, financiële situatie, relatie met kinderen of schoonkinderen…) en dus een berekende, efficiënte keuze kan maken.

Je notaris zorgt ervoor

Je merkt het, er komt heel wat kijken bij het regelen van je erfenis. Gelukkig kan je rekenen op de hulp van een notaris. Hij is een echte expert in die materie en weet perfect wat er moet gebeuren. Hij geeft je bovendien objectief en onafhankelijk advies, reikt je oplossingen op maat aanen zorgt ervoor dat je met een gerust gemoed deze belangrijke stap in je leven kan zetten. Ga dus zeker eens bij hem langs voor meer informatie.