Stuur volledig anoniem berichten dankzij nieuwe Facebook-app

door
Roald
Leestijd 2 min.

Facebook zal binnenkort de mogelijkheid aanbieden voor gebruikers om volledig anoniem dingen met elkaar te delen. Het sociale netwerk is bezig met een stand-alone applicatie die gebruikers in staat stelt om volledig anoniem met elkaar te communiceren. Dat rapporteert de New York Times.

Volgens het rapport zal de app ergens in de komende weken gelanceerd worden. De app biedt de mogelijkheid aan om pseudoniemen te gebruiken zodat mensen discussies over onderwerpen kunnen aangaan die ze niet zouden bespreken als het onder hun echte naam was.

Het nieuws komt op het moment dat Facebook geconfronteerd wordt met verzet over het "echte namen"-beleid. Facebook kwam onder vuur na berichten over vergrendeling van accounts van travestieten en transgenders die hun echte naam niet hadden gekozen.

Later verontschuldigde Facebook zich voor hoe het gehandeld had en beloofde het om zijn richtlijnen te actualiseren, maar gaf geen details over wat er zou veranderen. "De geest van ons beleid is dat iedereen op Facebook zijn authentieke naam gebruikt die ze ook in het echte leven gebruiken. Wij geloven dat dit het juiste beleid is om twee redenen. Ten eerste is het een deel van wat Facebook speciaal maakt door differentiatie van de rest van het internet dat gedomineerd wordt door psuedonimiteit en anonimiteit. Ten tweede is het een belangrijk mechanisme waarmee we elke dag miljoenen mensen beschermen over de hele wereld," legt Chris Cox, chief producent officer van Facebook, uit.

Of de nieuwe app een verbinding zal maken met de hoofdaccount op Facebook is niet helemaal duidelijk. CEO Mark Zuckerberg maakte eerder dit jaar duidelijk dat het lanceren van de nieuwe stand-alone apps een topprioriteit van het bedrijf zijn. Messaging apps zijn van groot belang geweest voor het bedrijf dat dit jaar ook WhatsApp overnam.