"Google verdient miljoenen aan de naaktfoto's en profiteert van de slachtoffers"

door
Roald
Leestijd 2 min.

Google heeft gereageerd op de dreiging van een rechtszaak die hen 100 miljoen dollar kan kosten naar aanleiding van de naaktfoto's van Hollywoodsterren.

"We hebben binnen enkele uren tienduizenden foto's verwijderd en we hebben honderden accounts gesloten," zei een woordvoerder van het bedrijf in een e-mail aan Mashable. "Het internet wordt gebruikt voor veel goede dingen, maar het stelen van privéfoto's hoort daar duidelijk niet bij."

Advocaat Marty Singer, die zegt dat hij een dozijn beroemde vrouwen vertegenwoordigt die slachtoffer waren van de hack, stuurde een brief naar Google. Daarin staat dat het bedrijf niet genoeg gedaan heeft om de verspreiding van de foto's te controleren en tegen te gaan.

"Google maakt miljoenen en profiteert van het slachtofferschap van de vrouwen," schreef de advocaat in de brief.

In de brief werd verder nog geëist dat alle YouTube en Google-accounts verwijderd moeten worden als ze de foto's aanbieden. Daarnaast moeten de afbeeldingen ook uit de zoekmachines gehaald worden zodat er niet meer naar gezocht kan worden via Google.

De advocaat beweert dat hij al contact heeft opgenomen met andere websites die de foto's meteen verwijderd hebben. Google kiest er echter voor om "deze flagrante schendingen van de privacy te blijven steunen."

De naaktfoto's kwamen begin september online op sites als Reddit en 4Chan. Het evenement staat bekend als The Fappening. Jennifer Lawrence, Kate Upton en Kirsten Dunst zijn maar enkele van de beroemdheden wiens naaktfoto's zijn gehackt en online geplaatst.a