Eerst mannelijke slachtoffer van de iCloud hackers staat online

door
Roald
Leestijd 1 min.

Nog geen week nadat een advocaat een brief stuurde naar Google met de bedreiging dat hij 100 miljoen dollar zou eisen als Google niet meer zijn best zou doen om de naaktfoto's te verwijderen, zijn er opnieuw naaktfoto's gelekt. De slachtoffers zijn onder andere Erin Heatherton, een model bij Victoria's Secret en actrice AnnaLynne McCord. Anders dan de vorige keren, is er nu ook een mannelijk slachtoffer. Nick Hogan, de zoon van Hulk Hogan, kreeg deze twijfelachtige eer toebedeeld.

De nieuwe golf naaktfoto's komt als een klap voor Apple, want het technologiebedrijf probeert wanhopig om de veiligheid van iCloud te verhogen, maar lijkt daar niet in te slagen. Andere slachtoffers zijn zangeres Ingrid Michaelson en actrice Zoe Kazan, die op maar liefst 43 beelden te zien is.

Velen denken dat de controverse aan haar einde zal komen door de mindere bekendheid van de nieuwe slachtoffers. De eerste golf van expliciete, persoonlijke beelden werd op 31 augustus vrijgegeven en had nog beroemdheden als Jennifer Lawrence, Kirsten Dunst en Kate Upton als slachtoffer.

Sindsdien zijn er beelden opgedoken van Kim Kardashian, Hope Solo en Paris Hilton. De beelden werden door duizenden gebruikers over de hele wereld gedeeld op andere blogs en websites, wat betekent dat ze ook via Google Afbeeldingen te vinden zijn. Reddit sloot het forum "The Fappening" een week na de eerste golf.

Marty Singer, een machtige advocaat in Hollywood, beweert dat hij ook meer dan een dozijn waarschuwingsbrieven naar Google stuurde, maar geen antwoord kreeg. Singer gaat nu juridische stappen ondernemen namens een aantal van de meest bekende slachtoffers. Vorige maand sloot Twitter ook honderden accounts die de beelden verspreidden, maar kan, ondanks de strenge regels over misbruik en expliciete inhoud, moeilijk alle opgeslagen afbeeldingen van duizenden gebruikers controleren.

Een online juridische expert verklaarde eerder al dat de jacht op de naaktfoto's als vechten tegen de bierkaai is. Ze zullen nooit volledig van het internet verwijderd worden.