Helft Belgen ziet een relatie met een collega zitten

door
Roald
Leestijd 2 min.

Ruim 55% van onze landgenoten ziet een amoureus avontuur op de werkvloer best zitten. Dat blijkt uit onderzoek van social discovery site Twoo bij haar community. Opvallend meer mannen (58,9%) dan vrouwen (49,7%) staan trouwens open voor het idee. En meer mannen (19,9%) dan vrouwen (13,8%) hadden al eens een relatie op het werk. Daarmee moet België alleen Nederland laten voorgaan.

Vier op tien Belgen geeft aan dat relaties op hun werk toegestaan zijn, zolang hun collega-tortelduifjes het maar discreet aanpakken. Meer dan één Belg op twee (55%) staat open voor een relatie op de werkvloer en één landgenoot op vijf vindt dat zo'n relatie tussen collega's zelfs gerust ‘open en bloot' mag. Daarmee zijn Belgen de op één na meest open-minded Europeanen als het gaat om relaties op de werkvloer. “Relaties op het werk zijn veel minder taboe dan vroeger. We zien een duidelijke evolutie in België, ook al zijn vrouwen nog altijd minder geneigd hun ervaringen te delen. Het aantal relaties tussen collega's ligt dus hoogstwaarschijnlijk nog een pak hoger. Een andere opvallende vaststelling is dat de meningen sterk verschillen naargelang de cultuur van het land”, zegt Twoo's Community Director Lien Louwagie.

De rest van Europa

Het culturele aspect speelt dus een belangrijke rol als het gaat om relaties op de werkvloer. Uit de resultaten blijkt duidelijk dat landen als Frankrijk en Duitsland, die een veel striktere hiërarchie kennen, niet alleen minder open staan voor het idee maar ook effectief minder relaties tussen collega's tellen (19% voor Frankrijk, 16% voor Duitsland). Groot-Brittannië bezet na Nederland en België de derde stek als het gaat om het tolereren van relaties op het werk. Maar het is wel opvallend dat in een land met een vrij ‘gereserveerde' bevolking toch 32% bevestigt dat ze een relatie met een collega heeft of gehad heeft.

Wat je wel en niet moet doen als je een college ziet zitten

Zie je een date met één van je collega's wel zitten? Houd dan zeker deze tips in het achterhoofd.

Do's:

  • Date met iemand uit een andere afdeling. Als je romance ooit zou eindigen, dan zal je werk er tenminste niet onder lijden.

  • Take it out of the office! Ga samen lunchen en pendel samen naar het werk.
  • Dont's:

  • Avontuurtjes op de kopieermachine, voetjevrijen onder je bureau en melige post-its op elkaars scherm kleven zijn not done op de werkvloer.

  • Intieme foto's op sociale media delen. Je collega's hoeven de details van je romance niet te kennen. Dus geen foto's op Facebook of tweets over wat jullie gisteren samen hebben gedaan.

  • Flirterige e-mails. Eén foute klik en je hele bedrijf weet wat jij graag met je collega zou willen uitspoken.