Zijn dit de verpakkingen van de toekomst?

door
Hans
Leestijd 2 min.

 

De afvalberg verkleinen is één van de grootste uitdagingen voor de mensheid. Het Vlaamse milieurapport van 2012 toonde aan dat er per Vlaming zo'n 513 kilogram huishoudelijk afval wordt ingezameld. Een deel daarvan bestaat uit plastic verpakkingen, die biologisch niet afbreekbaar zijn. Het Zweedse ontwerpbureau designbureau Tomorrow Machine wil innoveren en duurzame verpakkingen creëren.

Plastic is een handig materiaal voor verpakkingen omdat het niet reageert met veel andere stoffen. Maar net daardoor is plastic moeilijk afbreekbaar. Tomorrow Machine begon in 2012 met het project This Too Shall Pass. Dat project is een zoektocht naar combinaties van materialen die niet reageren met een bepaald product maar toch eenvoudig afbreekbaar zijn.

Twee jaar later hebben ze al enkele innovatieve verpakkingen ontwikkeld. Zo hebben ze een composteerbare verpakking uit bijenwas gemaakt voor droog voedsel, zoals rijst of granen. De bijenwas biedt een stevig omhulsel, maar is tegelijkertijd zo dun dat je de verpakking kan pellen als een sinaasappel.

Voor oliën ontwikkelde Tomorrow Machine een verpakking die bestaat uit gekarameliseerde suiker waarop een laagje was in aangebracht. Om de verpakking te openen moet je ze breken als een ei. Doordat de verpakking grotendeels uit suiker bestaat, is deze oplosbaar in water en blijft er geen afval over.

Maar een verpakking uit suiker werkt niet voor alle producten. Doordat suiker oplost in water, moest Tomorrow Machine voor drankjes op zoek naar een ander materiaal. Zo ontwikkelden ze voor smoothies een gel met twee compenenten: water en agar. Agar is een bindmiddel dat afkomstig is van zeewier. De gel moet, net als de smoothies, koel bewaard worden. Als je de agargel bewaart op kamertemperatuur schiet er na een maand haast niets meer van over. Zo is het behoorlijk eenvoudig om een verpakking biologisch af te breken.

Tomorrow Machine wil verpakkingen ook nuttiger maken. Daarom ontwikkelden ze een wikkel die zich kan omvormen tot een bord of een kom. Ze maakten al een prototype, waarbij gevriesdroogd voedsel strak verpakt zit in een biologisch afbreekbare cellulose verpakking. Op het pakketje is een tuitje bevestigd waarin kokend water gegoten moet worden. Het gerecht bereidt zichzelf in het kokende water, dat er ook voor zorgt dat de verpakking ‘openbloeit' en een kom vormt voor het voedsel.

Deze verpakkingen op de markt krijgen is waarschijnlijk een dure onderneming. Toch blijft Anna Glansén van Tomorrow Machine positief. Aan de Amerikaanse site Wired vertelde ze dat ze de verpakkingen over vijf jaar in de winkelrekken verwacht.