Zo blijf jij gefocust

door
Joris
Leestijd 3 min.

De zomer zit er voor velen alweer op: pootje baden in de Middellandse Zee, slenteren over exotische marktjes… de vakantie is in no time voorbijgevlogen. Terwijl je nog met je hoofd in de Mediterrane wolken loopt, moet je eigenlijk alweer aan de slag met school, studie of werk. Focussen, hoe doe je dat ook alweer? Help!

1. Ruim je rommel op!

Een klassiek geval van ‘momma knows best': ruim je rommel op en zorg voor een georganiseerde werk-, woon- en slaapplek. Als je je in een onopgeruimde omgeving bevindt, is het ook in je hoofd een chaos. Opruimen, organiseren en schoonmaken brengt rust. En rust is precies wat je nodig hebt om je te kunnen concentreren op je werk of om een fijne nachtrust te hebben. Maak van je werkplek een inspirerende, persoonlijke ruimte, die je op een prettige manier ontspant en motiveert.

2. Focus op wat echt belangrijk is

Keek die ene collega afkeurend naar je nieuwe blouse of vindt je docent dat je jezelf overschat hebt? Verspil geen energie aan roddelen of jezelf dagenlang opvreten uit frustratie: even spuien mag, maar probeer jezelf zo snel mogelijk weer te focussen op de positieve mensen, dingen en taken, die er echt toe doen en die jou een goed gevoel bezorgen.

3. Stop met multitasken

Je zit lekker in je werk flow, maar dan krijg je ineens een WhatsApp'je van een vriendin, tagt de buurvrouw je op Facebook en vraagt je partner met een mail wat je vanavond wilt eten. Herkenbaar? Ja. Productief? Nee! Hoewel je tijd denkt te besparen, is multitasking juist tijdrovend. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat het menselijk brein niet méér dan twee complexe taken tegelijkertijd kan uitvoeren. Onze twee hersenhelften kunnen ieder een taak op zich nemen, maar zodra er een derde taak aan wordt toegevoegd, zijn we meteen geneigd méér fouten te maken. Dus: maak het jezelf niet onnodig lastig en zet die social media-notificaties en je telefoon eens lekker op stil.

4. Stel realistische doelen

Ben je een people pleaser? Probeer reële verwachtingen te creëren, zowel naar anderen als naar jezelf toe. Een onrealistische verwachting is snel geschept in een vlaag van enthousiasme of onder druk. Maar niemand vindt het leuk om een belofte niet na te kunnen komen of een nachtje door te moeten halen voor een deadline. Geeft je baas je te weinig tijd voor een opdracht? Zeg dat je je best zult doen om de opgelegde deadline te halen, maar wellicht iets meer tijd nodig zult hebben om een mooier resultaat te boeken. Onrealistische verwachtingen leveren alleen maar teleurstelling en frustratie op, wanneer dingen niet gaan zoals gedacht. Bespaar jezelf stress en misverstanden en geef duidelijk aan wanneer je iets klaar denkt te kunnen hebben.

5. Celebrate!

Dit is misschien wel de belangrijkste stap: vergeet niet jezelf te belonen als je een taak of doel succesvol afgerond of behaald hebt. Van ‘all work, no play' wordt niemand een blijer mens, dus ga een tof avondje op stap of gun jezelf een relaxt avondje. Dan kun je er daarna weer fris tegenaan!