Wedstrijd van de dag: Duitsland - Portugal

door
Roald
Leestijd 3 min.

Na Lionel Messi is het de beurt aan die andere superster om aan het WK te beginnen. Cristiano Ronaldo trapt vanavond om 18:00u zijn WK op gang in de wedstrijd Duitsland-Portugal. Zowel de Duitsers als de Portugezen willen hoge ogen gooien op het WK.

Duitsland staat volgens de bookies zelfs 3de op de favorietenlijst om het WK te winnen. De Duitsers wachten al een hele lange tijd op nieuw succes, maar beschikken over wat misschien wel hun meest getalenteerde elftal ooit is. Vooral voor het Duitse middenveld zullen de Portugezen vanavond op hun hoede moeten zijn. Bastian Schweinsteiger en Sami Khedira staan na lang blessureleed weer ter beschikking van Joachim Löw. Daar zal de Duitse bondscoach heel gelukkig mee zijn, want naar verluidt zou een zwakke prestatie het einde van zijn carrière bij Die Mannschaft betekenen. Alleen een halve finale of beter kan het vel van Löw redden. Duitsland zou vanavond starten met Neuer, Boateng, Mertesacker, Hummels, Höwedes, Kroos, Lahm, Özil, Khedira, Podolski en Müller.

Portugal wil zijn beste prestatie op een mondiaal tornooi (derde plaats in 1966) minstens evenaren en liefst overtreffen. De Portugezen verwachten dan ook massaal gesteund te worden door het Braziliaanse volk. Bondscoach Paulo Bento weet evenwel dat het geen gemakkelijke klus zal worden. Zijn team werd ingedeeld met Duitsland, Ghana en de VS in groep G en Portugal kende al een moeilijke weg naar Rio. Portugal kan wel rekenen op een sterk defensief blok en een creatief middenveld. Voorin moet de beste speler ter wereld voor de doelpunten zorgen. Ronaldo verkeerde voor zijn blessure namelijk in grootse vorm. Hij leidde Real Madrid met 51 goals en 15 assists in 47 wedstrijden naar La Decima en de Copa del Rey. Ronaldo zal bijgestaan worden door Rui Patricio, Pereira, Pepe, Bruno Alves, Coentrao, Meireles, Veloso, Moutinho, Nani en Almeida.

Wie moet u in de gaten houden?

Philipp Lahm

Lahm werd door Pep Guardiola afgelopen seizoen veelvuldig op het middenveld gezet. De geboren back bloeide daar helemaal open en de loftrompet schalde dan ook geregeld als Lahm ter sprake kwam. Guardiola noemde hem zelfs de intelligentste speler waar hij ooit mee heeft gewerkt. Niet mis als je weet dat Guardiola ook met sterren als Messi, Iniesta, Xavi, Ribéry en Robben heeft gewerkt. Lahm moet voor Duitsland doen wat hij voor Bayern doet: het spel slim verdelen en openingen zoeken. Over scorend vermogen beschikt Lahm niet echt, maar dat maakt hij ruimschoots goed met een goede positionering en een fantastisch overzicht.

Mesut Özil

Özil begon geweldig aan zijn eerste seizoen bij Arsenal maar deemsterde daarna wat weg. De spelmaker kreeg in Engeland de kritiek niet fit genoeg te zijn en niet beslissend genoeg te zijn tijdens de grote wedstrijden. Bij Duitsland bloeit Özil altijd open en speelt hij zijn beste partijen. Nu Marco Reus met een enkelblessure verstek moet laten gaan, komt alle druk op de schouders van Özil terecht. Hij moet voor de vierde ster zorgen op het Duitse shirt, wat betekent dat Duitsland het WK wint. Met zijn geniale doorsteekpasses zal hij een nachtmerrie zijn voor de tragere Portugese verdediging, al kent oud ploeggenoot Pepe de Duitse Turk natuurlijk erg goed.

Cristiano Ronaldo

Ronaldo is de hoop van Portugal, maar de aanvaller schijnt niet geheel fit te zijn. Afgelopen week moest Ronaldo nog de training verlaten met een dik pak ijs op zijn knie, maar de Portugees ontkent dat er problemen zijn en beweert bij hoog en bij laag dat hij 100% fit zal zijn. Mocht de Portugees daadwerkelijk 100% fit geraken dan is de Duitse defensie gewaarschuwd. Ronaldo zorgde hoogstpersoonlijk met vier doelpunten in twee wedstrijden dat niet hij, maar Zlatan Ibrahimovic en Zweden thuis mochten blijven. Boateng, één van de centrale verdedigers van Duitsland, weet dat het geen gemakkelijke avond wordt tegen Cristiano Ronaldo. "Alleen kan ik Ronaldo geen hele match afstoppen, maar ik vertrouw erop dat mijn ploeggenoten mee druk zetten en hem opjagen. Als hij ruimte krijgt, is de Portugees levensgevaarlijk. Zowel met een afstandsschot als een dribbel kan hij iedereen te kijk zetten. Maar we mogen ons niet blindstaren op Ronaldo, Portugal heeft nog vele andere goede spelers die een wedstrijd kunnen beslissen." Zelf werd de Portugees een beetje moedeloos van de journalisten die hem maar bleven vertellen dat hij nog niets had klaargespeeld op een WK. Ronaldo scoorde tot dusver maar twee doelpunten in twee deelnames aan het WK. De Portugees blijft echter kalm onder alle kritiek. "Ik denk niet dat ik mijzelf nog moet bewijzen," antwoordde hij tijdens de persconferentie gisteren.

Bekijk hier de krachttoer die Ronaldo leverde tegen Zweden om Portugal op het WK te krijgen:

Special one to watch: Miroslav Klose

De Duitse joker zal niet starten, maar Klose staat voor een erg belangrijk tornooi op persoonlijk vlak. De Duitse goaltjesdief kan namelijk de Braziliaanse Ronaldo bijbenen in het aantal doelpunten op een wereldbeker. Klose scoorde tot dusver 14 doelpunten voor Duitsland en dat is er maar eentje minder dan Ronaldo er maakte met Brazilië. Het is voor de 36-jarige Klose de laatste kans om het record in handen te krijgen en zich te vereeuwigen als meest succesvolle doelpuntenmaker op verschillende WK's.

Bekijk hieronder alle doelpunten van Klose (en geniet ook nog een keer van Il Fenomeno):