Zo zit het WK in elkaar

door
Roald
Leestijd 3 min.

Nu we op minder dan drie uur van de aftrap verwijderd zijn, is het misschien eens tijd om stil te staan bij de vraag hoe alles nu in elkaar steekt. Het WK is een evenement voor jong en oud, voor voetbalfanaten en liefhebbers, maar ook voor dames en heren die in het jaar geen voetbal volgen en supporteren omdat de sfeer leuk is en het evenement gewoon iedereen aanspreekt. Voor deze voetbalnieuwelingen is dit artikel bedoeld. Hieronder volgt een beknopt overzicht van termen die u vaak op televisie zal horen, het regelement, wat er gebeurt bij een gelijke stand in de poulefase en hoe het WK er na de poulefase zal uitzien.

Hoe groepen worden bepaald

• Vóór knockout fase van het WK begint, worden de landen ingedeeld in een groep van vier teams. Er zijn acht groepen van vier teams in de World Cup van dit jaar. België zit in groep H, de laatste groep met Rusland, Algerije en Zuid-Korea.

• Groepen worden bepaald door een semi-random draw die poogt gelijkmatig verspreid de gekwalificeerde teams in termen van kwaliteit en geografie. Dit betekent dat bijvoorbeeld dat de beste Europese teams nagenoeg nooit bij elkaar in de groepsfase zitten en dat er min of meer gezorgd wordt dat er uit elk continent één team in de groep zit. Maar een werkelijk evenwichtige spreiding van talent is natuurlijk onmogelijk, waardoor de loting al meteen een belangrijke rol speelt bij het bepalen van de kansen van de teams op de eindzege.

Wat is de "Groep des Doods"?

• De "Groep des Doods" verwijst naar een groep met een bijzonder moeilijke loting. De Groep des Doods wordt zo genoemd omdat er drie of zelfs vier teams in zitten die normaal de volgende ronde zouden moeten halen. Echter vallen er na de groepsfase twee af. Dit jaar lijkt de Groep des Doods de groep te zijn met Uruguay, Italië, Engeland en Costa Rica.

Hoe werkt de groepsfase?

• Elke groep heeft vier teams. Elk team speelt drie wedstrijden. Voor een overwinning krijgt het team drie punten, een gelijkspel één en verlies nul. Uiteindelijk worden alle punten opgeteld en degene met de meeste punten wint de groep en heeft een voordeel in de volgende ronde.

• De eerste twee uit elke groep komen in de knock-out fase terecht. De twee andere teams kunnen naar huis gaan en genieten van hun vakantie.

Hoe worden de knock-out rondes bepaald?

• Het principe in de volgende rondes is eenvoudig: de winnaar van groep A speelt tegen de tweede uit groep B en de winnaar van groep B speelt tegen de tweede van groep A enz.

De weg naar de WK-finale

• Zodra de 1/16de finales bepaald zijn, gelden de regels van het knock-out systeem. Wie verliest, moet naar huis en elke match heeft een winnaar en een verliezer. Staat het gelijk na 90 minuten, dan volgen twee periodes van 15 minuten. Staat het dan nog gelijk, dan volgen er strafschoppen.

• Na een ronde is het aantal teams herleid naar 8. Dan vier en uiteindelijk twee. Die twee teams spelen de 2014 World Cup Final op 13 juli die zal gehouden worden in Rio de Janeiro in het legendarische Maracana stadion.