Zelf je testament schrijven, doe je zo…

Je gaat trouwen? Een huis kopen of verkopen? Je eigen zaak starten? Op zulke belangrijke momenten in je leven kan een notaris je met raad en daad bijstaan. Elke week ontdek je hier wat hij zoal voor je doet.
door
Joris
Leestijd 3 min.

Niemand denkt er graag aan, maar ooit worden we er allemaal mee geconfronteerd: wat als we er op een dag niet meer zijn? Om er zeker van te zijn dat je erfenis bij de juiste personen terechtkomt, kan je maar beter een testament opstellen. Dat mag je trouwens helemaal zelf schrijven, zonder getuigen erbij. Want naast het notarieel testament, is het eigenhandig testament de meest gebruikte vorm van de zogenaamde ‘wilsbeschikking'. Maar om geldig te zijn, moet je wel heel goed letten op een aantal zaken!

Zelf schrijven

What's in a name? Zoals zijn naam het al zegt, is een eigenhandig testament van a tot z geschreven door de testamentmaker zelf. Het door iemand anders laten schrijven, is dus not done. En je leest het goed, we zeggen wel degelijk “geschreven”, want de tekst uittypen op je computer is evenmin geldig. Hoe of waarop je je testament schrijft, is niet zo belangrijk. Een blad papier, een omslag, een bierviltje of zelfs een stuk hout… Het kan in principe allemaal.

Vergeet de datum en je handtekening niet

Een tweede vormvereiste is dat je je testament dateert. De datum (dag, maand en jaar) volstaat. Dit is belangrijk, omdat de notaris later moet kunnen oordelen of het document wel echt je laatste wilsbeschikking is. Schrijf je meerdere testamenten? Dan is het nuttig om ook het tijdstip te noteren, zodat duidelijk is welk het recentste is en of dit je vorige testamenten herroept of simpelweg aanvult. Vergeet tot slot je testament ook niet te ondertekenen. Oh ja, let er zeker op dat jij en jij alleen het testament opstelt. Een testament dat door twee of meer personen samen gemaakt wordt, is ongeldig!

Duidelijk en ondubbelzinnig

Niet alleen de vorm, maar ook de inhoud is natuurlijk heel belangrijk. Want na je overlijden is die definitief en zijn er geen wijzigingen meer mogelijk. Vermeld eerst en vooral zo nauwkeurig mogelijk wie je begunstigden zijn, met naam, voornaam en eventueel ook adres, geboorteplaats en -datum. Denk ook aan wie in aanmerking komt als een begunstigde vóór jou zou sterven. Want als je dat niet uitdrukkelijk vermeldt, dan is het wettelijk erfrecht van toepassing. En dan is er nog het allerbelangrijkste: wat krijgen je begunstigden precies? Hou er rekening mee dat sommige familieleden sowieso een deel krijgen van je nalatenschap, of je het nu wil of niet. Uw kinderen zal je bijvoorbeeld niet volledig kunnen onterven ten voordele van iemand anders!

Zorg ook dat je testament gemakkelijk gevonden kan worden of in handen is van een neutrale en betrouwbare persoon. Een niet gevonden testament staat gelijk aan een niet bestaand testament! Daarom is het beter om een kopie te maken of het eigenhandig testament te registreren via de notaris.

Je merkt het, er komt heel wat kijken bij het zelf schrijven van je testament. Gelukkig kan je rekenen op de hulp van een notaris. Hij is een echte expert in die materie en weet perfect wat er moet gebeuren. Hij geeft je bovendien objectief en onafhankelijk advies, reikt oplossingen aan en zorgt ervoor dat je ‘laatste wil' wordt uitgevoerd precies zoals jij dat wilt.