De 14 tekenen van emotionele intelligentie

door
Kevin
Leestijd 5 min.

Hoe komt het dat sommige mensen succesvoller zijn dan anderen? IQ en werkethiek zijn daar natuurlijk een onderdeel van maar emotionele intelligentie (EQ) mag je ook niet onderschatten. De manier waarop je je eigen emoties en die van anderen inschat en beheerst spelen een belangrijke rol in je geluk en succes.

Volgens Daniel Goleman, psycholoog en auteur van 'Focus: The Hidden Driver of Excellence', is iemand met een hoog EQ zelfverzekerd, die naar doelen kan streven en zich makkelijk kan aanpassen aan de situatie. Goleman zegt dat het EQ vijf belangrijke onderdelen heeft: zelfbewustzijn, zelfregulering, motivatie, sociale vaardigheden en inlevingsvermogen. Niet iedereen is even sterk in die componenten maar iedereen heeft de kracht om er iets aan te veranderen.

Benieuwd of je zelf een hoog EQ hebt? Hier zijn 14 tekenen van een hoog EQ.

1. Je bent nieuwsgierig naar mensen die je niet kent

Hou je ervan om nieuwe mensen te leren kennen en stel je meteen een hoop vragen aan mensen die je niet kent? Dan heb je waarschijnlijk een groot inlevingsvermogen, wat een belangrijk onderdeel van het EQ is. Nieuwsgierigheid naar andere mensen leidt vaak tot een beter inlevingsvermogen, vooral als je met mensen spreekt die zich normaal niet in je sociale kringen bewegen. Het verruimt je wereldbeeld en geeft je een beter inzicht in de gevoelens en verlangens van anderen.

2. Je bent een goede leider

Volgens Goleman hebben alle goede leiders één iets gemeenschappelijk. Naast de traditionele factoren voor een goede leider, zoals een goede werkethiek, talent en ambitie, hebben de meeste goede leiders ook een hoog EQ. Uit een onderzoek van Goleman blijkt dat in bijna 90% van de gevallen het onderscheid tussen een goede en een middelmatige leider te maken heeft met het EQ.

3. Je kent je eigen sterkte en zwakke kanten

Een belangrijk deel van je zelfbewustzijn is beseffen wie je bent en wat je sterke en zwakke kanten zijn. Als je eerlijk over jezelf bent en je sterktes en zwaktes erkent, zal je jezelf beter kunnen analyseren, waardoor je efficiënter kan werken. Dit bewustzijn zorgt voor meer zelfzekerheid en dat is een belangrijk onderdeel van je EQ volgens Goleman. Als je weet waar je echt goed in bent, zal je die taak veel efficiënter uitvoeren, waardoor je je vanzelf meer zelfverzekerd begint te voelen.

4. Je bent niet gemakkelijk afgeleid

Word je gemakkelijk afgeleid door een sms'je of een gedachte? Dat houdt je tegen van te functioneren op het optimale niveau van je emotionele intelligentie. Volgens Goleman is een van de grote geheimen van EQ de vaardigheid om je niet te laten afleiden en te concentreren op de taak die voor je ligt. Door je te focussen zal je ook bewuster worden van jezelf. Goleman zegt dat de vaardigheid om zich niet te laten afleiden een belangrijke voorspellende factor is bij kinderen voor hun latere succes. Hij voegt er ook toe dat hem mogelijk is om kinderen deze vaardigheid aan te leren.

5. Wanneer je van streek bent, weet je perfect waarom

Iedereen heeft doorheen de dag wisselende emoties en soms weten we zelfs niet waarom we bepaalde emoties voelen. Een belangrijk onderdeel van je zelfbewustzijn is dat je weet waar die emoties vandaan komen en waarom je die op dat moment voelt. Mensen met een hoger EQ zullen hun emoties erkennen in plaats van die te negeren. Ze analyseren die emoties en het effect op zichzelf en zullen er beter mee omgaan.

6. Je kan opschieten met de meeste mensen

Effectieve relaties waaruit je voldoening haalt zijn een belangrijk teken van een hoge emotionele intelligentie volgens Goleman.

7. Je vindt het belangrijk dat je een moreel goed persoon bent

Een aspect van je emotionele intelligentie is je morele identiteit. Dat houdt in dat je het belangrijk vindt dat je handelingen ethisch of zorgzaam zijn. Als dat belangrijk voor je is, dan is de kans groot dat je een hoog EQ hebt.

8. Je neemt je tijd om anderen te helpen

Als je de gewoonte hebt om even tijd te maken om hallo te zeggen tegen iemand of om een oud vrouwtje op de tram te helpen, dan vertoon je tekenen van emotionele intelligentie. Vaak zijn we te gefocust op onszelf en nemen we de tijd niet om iemand op te merken of te helpen. In een TED-speech over compassie zei Goleman dat een groter bewustzijn van anderen de zaadjes plant voor compassie en inlevingsvermogen, een belangrijk onderdeel van het EQ.

9. Je bent goed in het lezen van gezichtsuitdrukkingen

Weten hoe anderen zich voelen is een grote component van je EQ. Je kan jezelf hier toetsen op het vlak van gezichtsuitdrukkingen lezen.

10. Als je valt, sta je meteen weer op

Hoe je omgaat met fouten en tegenslagen zegt veel over je persoonlijkheid. Mensen met een hoog EQ weten dat het belangrijk is om door te gaan met je leven naar een tegenslag. Dat komt doordat mensen met een hoog EQ beter kunnen omgaan met negatieve emoties en die niet uit de hand laten lopen. Daardoor worden ze weerbaarder en zullen ze na een tegenslag er snel terug staan, in plaats van te blijven mijmeren over die negatieve gevoelens.

11. Je kan iemands karakter goed inschatten

Als je een hoog EQ hebt, kan je vaak meteen zien wat voor een karakter iemand heeft. Als je die persoon nadien leert kennen, blijkt vaak dat je intuïtie juist was.

12. Je vertrouwt je buikgevoel

Een emotioneel intelligent persoon is iemand die zich comfortabel voelt met zijn intuïtie. Als je in jezelf en in je emoties gelooft, is er geen enkele reden waarom je niet naar dat stemmetje binnenin of naar dat gevoel in je buik te luisteren.

13. Je hebt jezelf altijd kunnen motiveren

Was je al ambitieus en een harde werker als kind, zelfs wanneer er geen beloning tegenover stond? Dat betekent dat je jezelf kan motiveren en je focus kan behouden om je doelen te bereiken. Waarschijnlijk heb je dan ook een hoge emotionele intelligentie.

14. Je kan nee zeggen

Zelfregulering, één van de vijf onderdelen van emotionele intelligentie, betekent dat je discipline hebt en je ongezonde gewoontes onder controle hebt. Volgens Goleman kunnen emotioneel intelligente mensen beter tegen stress en zullen zij minder toegeven aan impulsieve gevoelens.