Kranten eren allemaal monument Dehaene

door
Hans
Leestijd 2 min.

De kranten eren vrijdag in hun editorialen ex-premier Jean-Luc Dehaene, "een van de beste politici van de vorige eeuw". Ze lauweren zijn talent om te onderhandelen en zijn doorzettingsvermogen en herinneren eraan dat het Belgische politieke landschap er

zonder hem helemaal anders had uitgezien.

"Hadden we de 'methode-Dehaene' in het tijdperk na zijn premierschap iets langer volgehouden, dan waren de financiële moeilijkheden van onze overheid nu een pak kleiner geweest", schrijft Isabel Albers van De Tijd. Ze noemt de ex-premier een architect-loodgieter die aan het federale België werkte "met koterijen en onvolmaaktheden", maar noemt Dehaene ook een machtspoliticus pur sang. "Dingen verwezenlijken telde."

Bart Sturtewagen van De Standaard roemt Dehaene's combinatie van politiek inzicht, pragmatisme en daadkracht. "Centraal in zijn systeem stond dat je ver vooruit moest kijken en precies moest weten waar je heen wilde", schrijft hij.

"Het succes van Dehaene was niet alleen te danken aan zijn intelligentie en werkkracht, maar is ook een gevolg van het feit dat hij als geen ander de krachten beheerste waarbinnen toenmalige politici moesten werken", aldus Yves Desmet van De Morgen. "Hij was een man die beslissingen en compromissen kon afdwingen."

Jan Segers van Het Laatste Nieuws meent dat Dehaene, net als Wilfried Martens, de uitdovende CVP-staat van de jaren tachtig en negentig belichaamt. "Ze stelden orde op zaken en maakten ons land met veel stielkennis en verantwoordelijkheidszin rijp voor een eeuw die niet meer de hunne zou zijn, maar die van de nieuwe lichters Verhofstadt en Di Rupo."

De kranten herinneren aan de vele verwezenlijkingen van Dehaene, zoals het voorstel van de Europese grondwet dat hij mee uitwerkte, de politiehervorming na de Dutroux-affaire of zijn forse sanering die België in de eurozone loodste. Hij ontwierp bovendien de derde staatshervorming en toverde het Sint-Michielsakkoord uit zijn hoed.