9 zaken die je moet weten als je vakantie wil boeken via Airbnb

door
Kevin
Leestijd 3 min.

Airbnb is een website die opgericht is in 2008 waarmee reizigers appartementen of huizen kunnen huren om tijdelijk in te verblijven. De site geeft iedereen dus de mogelijkheid om een hoteluitbater te zijn, met zijn eigen woonst als hotel. Ondanks dat je in België nu een vergunning moet hebben als je verhuurt via Airbnb en de vreemde verhalen die sommige gebruikers meemaken, blijft het wel een handige service om je vakantie een beetje goedkoper te maken. Voor wie zijn vakantie nog moet plannen, geven wij 9 zaken mee over Airbnb die je zeker moet weten.

1. Airbnb heeft een team van professionele fotografen

Verhuurders op Airbnb kunnen een professioneel fototeam vragen om foto's te trekken van hun huis of appartement. Je kan die foto's herkennen aan het watermerk van Airbnb. Deze foto's hebben dus de garantie dat ze authentiek zijn en bij de plaats horen die je wilt huren.

2. Airbnb is illegaal in sommige steden

Voor sommige mensen is het verhuren van een kamertje of een appartement een lucratief bijberoep geworden. Het probleem is dat zij geen belastingen betalen die hotels normaal wel moeten betalen omdat Airbnb zich in een legaal in een grijze zone bevindt. Niet enkel in België wordt daar tegen opgetreden, ook in New York en San Francisco vechten de wetgevers tegen Airbnb. Daarnaast is het voor sommige mensen die hun woonst zelf huren, verboden om hun woonst verder te  verhuren Dat hangt natuurlijk af van het huurcontract, maar het is goed mogelijk dat het niet toegestaan is.

3. Sommige steden vragen extra belastingen

In New York, San Francisco en Portland moet je al een extra belasting betalen bovenop je huurprijs van Airbnb. Dat is dezelfde belasting die normaal verwerkt zit in de huurprijs van een hotelkamer.

4. Verhuurders kunnen extra kosten aanrekenen

Als je een kamer huurt of verhuurt moet je sowieso administratiekosten betalen aan Airbnb. Voor huurders schommelt dit tussen 6 en 12%, voor verhuurders is dit 3% van de huurprijs. Daarbovenop kunnen verhuurders nog extra kosten aanrekenen. Zo kunnen verhuurders een eenmalige betaling vragen om de woonst te poetsen en kan er ook een waarborg gevraagd worden.

5. De annuleringsvoorwaarden kunnen verschillen

De verhuurder kan zelf de annuleringsvoorwaarden kiezen. Die kunnen variëren van flexibel tot superstreng. Volgens de flexibele voorwaarden mag je één dag voordat je normaal incheckt nog annuleren en krijg je alles terugbetaald. Onder de superstrenge voorwaarden moet je 30 dagen op voorhand annuleren als je de helft van je geld terug wilt. Als je later annuleert ben je al je geld kwijt.

6. Je kan niet cash betalen

Het is onmogelijk om je verblijf met cash te betalen. Alle betalingen voor verblijven via Airbnb moeten verlopen via de site van Airbnb.

7. Airbnb doet geen background checks

Airbnb licht zijn gebruikers niet door. Je bent dus zelf verantwoordelijk van wie je huurt of aan wie je verhuurt. Airbnb geeft je wel enkele veiligheidstips en vraag ook aan verhuurders om zich te verifiëren. Daarvoor moet je een scan van je identiteitskaart of rijbewijs doorsturen. Airbnb kijkt dan ook je contactgegevens zoals e-mailadres of telefoonnummer na.

8. Er zijn duizenden kamers beschikbaar

Er zijn momenteel 550.000 kamers of huizen beschikbaar over heel de wereld via Airbnb. De meeste kamers bevinden zich wel in grotere steden.

9. De duurste steden

De duurste steden om via Airbnb te verblijven zijn New York, San Francisco en Boston. Het is geen toeval dat de steden die tegen het concept strijden ook de duurste zijn.