Wetenschappers werken aan een pil waardoor honger verdwijnt

door
Kevin
Leestijd 1 min.

Obesitas is een aandoening die steeds meer voorkomt in de westerse wereld maar wetenschappers hebben nu misschien een oplossing gevonden die in de vorm van een pil kan worden gegeven.

Onderzoekers van Imperial College in Londen hebben ontdekt dat acetaat de hersenen een signaal geeft dat de persoon moet ophouden met eten. Acetaat komt vrij wanneer vezelrijk voedsel in de darmen wordt verteerd door bacteriën. De studie suggereert dat obesitas zo'n epidemie is kunnen worden doordat mensen tegenwoordig veel verwerkt voedsel eten dat weinig acetaat bevat.

De wetenschappers hebben dus bewezen dat vezelrijk voedsel obesitas kan tegengaan maar ze willen nog een stapje verdergaan. Hun volgende uitdaging is om acetaat aan te wenden op een manier waardoor het de eetlust vermindert zonder de veiligheid van mensen in gevaar brengt. Ze willen dus een soort dieetpil maken van dat acetaat.

Omdat acetaat niet lang actief is in het lichaam bekijken de wetenschappers nu aan twee verschillende manieren om het efficiënter aan te wenden. Een eerste manier is een soort systeem te creëren waardoor geleidelijk acetaat vrijkomt in het lichaam. Een tweede manier is om vezels te manipuleren zodat ze meer acetaat vrijgeven en er dus minder vezels nodig zijn om het gewenste effect te krijgen. Dat zou een meer gebalanceerde en smakelijkere optie zijn dan enkel nog vezelrijk voedsel te eten opdat je minder zou eten.